Minister Verlinden pareert kritiek na schietpartij in Lodelinsart: “Operatie gebeurt niet als nodige manschappen en middelen niet voorhanden zijn”

© BELGA

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) vinden politieoperaties zoals die van maandag in Lodelinsart alleen plaats als de nodige manschappen en middelen voorhanden zijn. Ze reageert daarmee op kritiek van onder meer de N-VA, die spreekt van een “chronisch personeelstekort” bij de speciale eenheden van de politie.

jvh
Bron: BELGA

Verlinden gaf woensdag in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken tekst en uitleg bij de foutgelopen huiszoeking die maandagochtend plaatsvond in Lodelinsart, bij Charleroi. Eén agent van de speciale eenheden kwam daarbij om het leven, twee anderen raakten gewond.

Het gerechtelijk onderzoek loopt nog en ook de debriefing van het incident moet nog plaatsvinden, en dus kon de minister niet al te veel details kwijt. Maar ze ontkende wel dat de huiszoeking gebeurd zou zijn met onvoldoende manschappen of veiligheidsmateriaal. “Geen enkele leidinggevende stuurt mensen het terrein op als hij niet weet dat alle manschappen en middelen voorhanden zijn. Elke operatie wordt minutieus voorbereid en er wordt voldaan aan alle vereisten en richtlijnen voor capaciteit en middelen.”

Dat N-VA al sinds vlak na het incident hamert op personeelstekort en budgettaire problemen bij de speciale eenheden van de politie, getuigt volgens Verlinden van “een gebrek aan respect voor de zorgvuldigheid waarmee de elite-eenheid operaties uitvoert in de meest risicovolle omstandigheden”. Ze tikte daarnaast “een politicus” (N-VA-Kamerlid Theo Francken, red.) op de vingers, die maandag foutief een tweede slachtoffer doodverklaarde op X. “Ik betreur dat. Politieke recuperatie lijkt het laatste waarmee de familie en nabestaanden gediend kunnen zijn.”

N-VA-Kamerlid Koen Metsu herhaalde woensdag dat de DSU “al jaren” kampt met onderbezetting en een tekort aan middelen, al benadrukte hij wel dat “niemand zegt dat wat zich in Charleroi heeft afgespeeld een direct gevolg is van een tekort aan personeel of middelen”. Hij riep de minister op om het personeelskader volledig in te vullen en daar meteen de nodige middelen voor te voorzien, en verweet Verlinden dat ze de dag na het incident “met de glimlach” foto’s liet nemen in het kader van de voorstelling van een project waarbij gemeenten zelf instaan voor het maken van pasfoto’s.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen