© Elke Pannier

Regering sluit (opnieuw) deal over krantenbedeling

De federale topministers zijn het eens geraakt over een steunmechanisme voor de krantenbedeling. Het komt in de plaats van de krantenconcessie die verdwijnt.

Arnout Gyssels

Voor de bedeling van kranten in Vlaanderen en Brussel stopt de federale regering 17 cent per krant toe, in Wallonië - dat dunner bevolkt is en dus logistiek duurder - komt de steun op 49 cent per krant. Allemaal in de vorm van een belastingkrediet. In 2026 zakt de steun naar 15 cent per krant in Vlaanderen en naar 43 cent in Wallonië. Daarna dooft de steun helemaal uit.

Het voorstel waar de regering het uiteindelijk eens over raakte komt uit de koker van de krantenuitgevers. Het paste perfect binnen de afgesproken enveloppe van 50 miljoen euro per jaar en passeerde dus nagenoeg rimpelloos op de kern.

Die uitgevers zaten de afgelopen weken en maanden op hete kolen. De federale regering had de krantenconcessie van 125 miljoen euro geschrapt, toen bleek dat Bpost achter het net zou vissen. Om de klap wat te verzachten voor de uitgevers, werd nog 75 miljoen euro uitgetrokken voor de eerste helft van dit jaar.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) wilde absoluut vermijden dat de nieuwe steun meer dan 50 miljoen euro per jaar zou kosten.© BELGA

Alleen begon het na die beslissing stevig te rommelen. De uitgevers waarschuwden ervoor dat kranten maken in België gewoon niet meer rendabel zou zijn, zowel in de pers als op de kabinetten zelf. Bpost zat bovendien in vieze papieren door het wegvallen van een bron van zekere inkomsten. Grote ontslagrondes dreigden, zeker in Wallonië. In vergelijking met Brussel en Vlaanderen is Wallonië zeer dunbevolkt, wat de logistieke operatie van kranten ronddragen peperduur zou maken.

Uiteindelijk stonden nog enkel de liberalen van premier Alexander De Croo (Open VLD) zelf op de rem. Het nieuwe voorstel mocht alleszins op geen enkel moment meer kosten dan begroot. Tal van voorstellen passeerden de revue. Er zou gewerkt worden op basis van gemeenten, de magazines zouden uit de boot vallen…

Pas toen de uitgevers hun laatste voorstel op tafel gooiden, kwam er groen licht. Na vier rondjes onderhandelen in de kern. “Een belangrijk compromis om onze uitgevers wat ruimte te geven in lastige omstandigheden”, zegt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer