Premier De Croo: “Momenteel geen meerderheid voor natuurherstelwet”

Er kan onder de Europese lidstaten momenteel geen gekwalificeerde meerderheid op de been gebracht worden om de natuurherstelwet goed te keuren. Dat heeft premier Alexander De Croo woensdag gezegd na het kernkabinet.

fee
Bron: belga

Over de natuurherstelwet wordt eerstdaags gestemd. Nadat het Europees Parlement vorig maand al het licht op groen had gezet, is nu alleen nog het formele akkoord van de Raad (de 27 lidstaten) nodig. Unanimiteit is niet vereist, een gekwalificeerde meerderheid volstaat, wat betekent dat minstens 15 lidstaten ‘ja’ moeten stemmen, die samen minstens 65 procent van de Europese bevolking vertegenwoordigen.

Maar het ziet er op dit moment niet naar uit dat die dubbele drempel wordt behaald, zei De Croo. “Het Belgische voorzitterschap heeft vandaag provisoir inschatting gemaakt dat er op dit moment geen gekwalificeerde meerderheid is”, zei hij. Er zijn aan het voorzitterschap instructies gegeven om te bekijken hoe het dossier alsnog kan worden gedeblokkeerd, aldus De Croo. Zijn regering maakte vandaag een stand van zaken op.

Hongarije op de wip

Die geplande stemming vindt maandag plaats tijdens de vergadering van de Europese ministers van Milieu, maar woensdag had het dossier al besproken moeten worden door de ambassadeurs van de EU-lidstaten. Maar die bespreking is nu uitgesteld naar hun vergadering van vrijdagmiddag.

De reden is dat Hongarije mogelijk de natuurherstelwet niet zal steunen, klonk het woensdagmiddag in de Europese wijk. Het land zit “op de wip”, zei een bron. Officieel heeft Boedapest nog niet aangegeven hoe het zal stemmen.

Het blijft mogelijk dat de natuurherstelwet donderdag en vrijdag aangekaart wordt op de Europese top. In EU-middens wordt evenmin uitgesloten dat lidstaten die aangegeven hebben voor een onthouding te zullen kiezen, toch voor een ja-stem gaan. Duitsland is in ieder geval aan boord, luidt het.