Voorzitter Piet Vanthemsche van de Federatie van Belgische Voedselbanken mocht een cheque van 8.000 euro in ontvangst nemen.© RAM

Coöperatie Hoogstraten verwacht dit jaar meer aardbeien te verhandelen: “Olympische Spelen hebben positieve impact”

Hoogstraten -

Voor Coöperatie Hoogstraten was 2023 een minder jaar wat betreft tomaten en aardbeien, onder meer door de weersomstandigheden. Wel wordt vol vertrouwen uitgekeken naar het seizoen dat nu start. Intussen staat ook het toekomstproject voor duurzame meerwaarde in de startblokken.

Ronny van den Ackerveken

De productomzet van Coöperatie Hoogstraten bedroeg vorig jaar 305 miljoen euro. Dat cijfer blijft een aantal jaren stabiel, het seizoen 2023 kende wel een heel trage opstart door de afname van belichte teelten. “De aanvoer van tomaten klokte af op 96 miljoen kilogram”, zegt Leen Matthé van Coöperatie Hoogstraten. “Paprika’s waren goed voor 29 miljoen kilogram en aardbeien voor 28 miljoen kilogram. Door hittegolven in juni en september bleef dat cijfer onder de 30 miljoen. Het omzetcijfer van tomaten lag voor de eerste keer iets hoger dan dat van aardbeien. Wel daalde bij de tomaten het volume aan specials met 23 procent.”

“Dit jaar verwachten we een stijging van aardbeien tot 34 miljoen kilogram. Dat komt door uitbreiding bij bestaande telers en nieuwe bedrijven die zijn aangesloten. Zo komt het totale areaal uit op 900 hectare. De Olympische Spelen deze zomer in Parijs hebben een positieve impact op de vraag. Frankrijk is een belangrijk exportland. Het areaal tomaten stijgt licht tot 198 hectare. Bij paprika daalt het areaal naar 87 hectare door stopzetting van enkele bedrijven en telers die omschakelen”, legt Leen Matthé uit.

Bij Coöperatie Hoogstraten daalde vorig jaar het volume aan specials tomaten.© ram

Kennisuitwisseling

Wat betreft de toekomst heeft Coöperatie Hoogstraten de ambitie om op lange termijn een duurzame meerwaarde te creëren. “We zijn een atypische veiling die zich specialiseert in zacht fruit en vruchtgroenten. De bedoeling is om ons te differentiëren als kennisorganisatie, waarbij uitwisseling heel belangrijk is. Met Hoogstraten Learning Fields bieden we een gevarieerd opleidingsaanbod op maat voor zowel medewerkers als producenten. Zo kan snel gereageerd worden op de noden van vandaag”, vertelt Leen Matthé.

“Dit jaar verwachten we een stijging van aardbeien tot 34 miljoen kilogram. Dat komt door uitbreiding bij bestaande telers en nieuwe bedrijven die zijn aangesloten. Zo komt het totale areaal uit op 900 hectare”

Leen Matthé

Coöperatie Hoogstraten

Partnerships dragen bij aan het toekomstproject. “Een mooi voorbeeld is de UV-robot in de strijd tegen witziekte bij aardbeien. Na jarenlange inspanningen van diverse partijen waaronder Proefcentrum Hoogstraten, Coöperatie Hoogstraten en enkele leveranciers werd de techniek om witziekte te bestrijden met UV-licht succesvol omgezet in een werkbare robotoplossing op de teeltbedrijven. Intussen maakt een tiental telers er gebruik van. Een nieuwigheid op ons terrein is het Automaatje. Dat vervoert dertig keer per dag acht palletten tussen de loodsen van Coöperatie Hoogstraten en Tomeco.”

Een robot met UV-licht bestrijdt witziekte bij aardbeien.© RR

Voedseloverschotten

Naar goede gewoonte heeft Coöperatie Hoogstraten woensdag vier kilogram aardbeien verkocht voor een goed doel. Supermarktketen Lidl betaalde 4.000 euro en dat bedrag is door de telers verdubbeld. Het geld gaat naar de Belgische Federatie van Voedselbanken. “We verdelen 23.000 ton gezonde en gevarieerde voeding per jaar”, zegt voorzitter Piet Vanthemsche. “Een deel daarvan komt van schenkingen uit de voedingsindustrie. De samenwerking met de veilingen voor voedseloverschotten is historisch gegroeid. Vorig jaar ontvingen maar liefst 213.873 mensen maandelijkse voedselhulp, een cijfer dat jaar na jaar blijft toenemen.”

Coöperatie Hoogstraten schenkt voornamelijk tomaten en paprika aan de Voedselbanken. Aardbeien hebben een kleiner aandeel door de beperkte houdbaarheid.

Het zelfrijdende Automaatje vervoert palletten tussen de loodsen van Coöperatie Hoogstraten en Tomeco.© RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners