Binnenkort ook verlaagd btw-tarief voor sloop en heropbouw van huurwoningen

Het verlaagde btw-tarief 6 procent voor afbraak- en heropbouwproject zal binnenkort ook gelden voor huurwoningen. Dat heeft de federale regering beslist. Het verlaagde btw-tarief geldt al voor particulieren die hun woning afbreken en heropbouwen. Maar de maatregel wordt nu dus uitgebreid naar woningen die minstens 15 jaar worden verhuurd.

Wie zijn woning afbreekt en op diezelfde plek een nieuw huis bouwt, kon al genieten van een verlaagd btw-tarief: 6 procent in plaats van 21 procent. Dat gunsttarief wordt nu uitgebreid naar de huurwoningen, zo kondigt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) aan.

De federale regering komt hiermee tegemoet aan de roep op de huurmarkt, die ook kampt met een tekort aan betaalbare woningen.

Waar het gunsttarief voor koopwoningen alleen nog geldt voor particulieren en niet voor bouwpromotoren, zal het verlaagde btw-tarief voor huurwoningen ook gelden voor heropbouwprojecten. Minister Van Peteghem knoopt er wel enkel voorwaarden aan vast.

In de eerste plaats gelden ook de voorwaarden die er ook zijn voor de koopwoningen: de bewoonbare oppervlakte mag niet groter zijn dan 200 vierkante meter en de bewoners (in dit geval de huurders, red.) moeten er gedomicilieerd zijn. "Dit wil dus zeggen dat tweede woningen en vakantiewoningen niet mogelijk zullen zijn", legt minister Van Peteghem uit. 

En hij knoopt er nog een belangrijke bijkomende voorwaarde aan vast: om zeker te zijn dat het om een huurwoning gaat, zal de woning voor minstens 15 jaar verhuurd moeten worden. "Het hoeft uiteraard niet dezelfde huurder te zijn, maar het is wel de bedoeling dat de woning lang verhuurd wordt." De woning mag dus niet worden verkocht.

Bouwunie tevreden

De Bouwunie, de sectororganisatie die de kmo's en zelfstandigen in de bouwsector, reageert opgetogen op de uitbreiding van het gunsttarief.  

"Deze versoepeling zal ertoe leiden dat er opnieuw huurwoningen bijkomen en is op die manier een mogelijke oplossing voor het nijpende huuraanbod van vandaag. Daarenboven krijgt de nieuwbouwsector, die toch al enkele maanden in het slop zit, hiermee opnieuw de nodige zuurstof", reageert Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens.

Tegelijk dringt de Bouwunie erop aan om de maatregel te versoepelen in het geval van verkoop. "Zo zouden bouwpromotoren en projectontwikkelaars – zoals vroeger – aan 6 procent stadskankers en verouderde panden moeten kunnen platgooien en omvormen tot moderne en energiezuinige woningen. Om die dan vervolgens ook aan 6 procent te verkopen aan particulieren." 

De regering heeft het gunsttarief voor bouwprojecten vorig jaar namelijk teruggeschroefd. 

Meest gelezen