Roy Janssen na de mishandelingen in de Antwerpse gevangenis.
Volledig scherm
PREMIUM
Roy Janssen na de mishandelingen in de Antwerpse gevangenis. © Klaas De Scheirder / RV

RECONSTRUCTIE. Hoe konden celgenoten gedetineerde dagenlang folteren zonder dat iemand ingreep?

Een banale ruzie over tabak. Dát is wat voorafging aan de zware foltering van gedetineerde Roy Janssen (41). Daarna, tijdens de mishandeling zelf, werd herhaaldelijk gemeld dat er iets grondig mis was in cel 1311. Niemand greep in. Het staat allemaal te lezen in het verslag dat de Antwerpse gevangenisdirecteur liet opstellen. Wat is daar nu écht gebeurd? Een reconstructie van dag tot dag.

30 reacties

  • Fred De Bakker

    1 maand geleden
    Die cipiers moeten ofwel juridisch vervolgd worden, verzaken in hun job en verantwoordelijkheden. Waarom zijn deze cipier geworden om dergelijke wandaden te doen.
  • Rene Vanvossem

    1 maand geleden
    De directeur is verantwoordelijk. Kijk als er maar plaats is voor bv 350 gevangenen dan niet voor 351 gevangenen en een rechter kan toch niet tegen deze ingaan want de wet is de wet,dus directeur doe wat ge moet doen . Men moet dan maar bijbouwen en dat is weer goed voor de bouwsector
  • Marc Spandel

    1 maand geleden
    Raar... als er mediadruk wordt gezet, dan is er na enkele dagen een compleet verslag. Als er géén mediadruk is, dan verdwijnen de folterpraktijken in het 'niets'. Wat wil dit zeggen? Dat de verantwoordelijkheden niet worden genomen door de verantwoordelijken omdat deze enkel uit zijn op de 'financiële verdiensten' die hun job oplevert! Meestal volgt na jaren wachten op een 'eerlijk' proces 'seponering' voor de (gewone) slachtoffers.
  • Louis Momme

    1 maand geleden
    Ik heb nooit iets misdaan. 7 jaar geleden kwam onschuldig 2 maanden in voorarrest in Leuven. In kon bij niemand terecht en niemand keek naar mij om behalve enkele medegevangenen. Met ´enkele´ cipiers kon je een ernstig gesprek voeren maar deze stonden machteloos tegen de bureaucratie.
  • Frank Leeuwestein

    1 maand geleden
    Oorzaak en gevolg van beleid. De Croo zal wel weer antwoorden met wat ze de afgelopen jaren fantastisch gedaan hebben. We hebben een nieuwe gevangenis gebouwd etc., standaard de problemen afschuiven. Als je niet voldoende cipiers hebt , waarom worden er tijdelijk geen militairen ingezet ter ondersteuning. Korte gevangenis straf uitvoeren met enkelband helaas. Moeten het allemaal nieuwe gebouwen zijn? Kunnen er geen bestaande leegstaande gebouwen omgebouwd worden voor klein vergrijp ?