Xavier Piron

Geen akkoord over lonen en aantal vliegdagen: piloten Brussels Airlines staken toch bij start paasvakantie

De piloten van Brussels Airlines gaan dan toch staken: vanaf volgende week woensdag tot en met zaterdag, het begin van de paasvakantie. De onderhandelingen die dinsdag nog in een positieve sfeer verliepen, zijn gisterenavond afgesprongen. "De directie kwam met extra voorwaarden die voor de piloten niet aanvaardbaar waren", zegt Olivier Van Camp van de socialistische vakbond.

Dinsdag leken de onderhandelingen tussen de piloten en de directie van Brussels Airlines nog op de goede weg te zitten. De vakbonden bliezen toen hun plannen af om te staken van 23 tot 27 maart omdat ze voldoende vooruitgang hadden geboekt aan de onderhandelingstafel.

Gisteren werd het overleg voortgezet, met het oog op een akkoord, maar uiteindelijk zijn de gesprekken 's avonds afgesprongen. In ruil voor een loonsverhoging (de werknemers willen ook profiteren van de recordwinst die van Brussels Airlines vorig jaar boekte), vraagt de directie dat de piloten evenveel vluchten afwerken als in de collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) is afgesproken.

"De vakbonden en directie hadden al een voorakkoord over de loonsverhoging van de piloten, waar iedereen zich in kon vinden. Toch kwam de werkgever gisteren op een aantal zaken terug", zegt Jolinde Defieuw van de Christelijke vakbond.

De piloten beschouwden dat als woordbreuk

Jolinde Defieuw, Christelijke vakbond.

"Zo kwamen er extra voorwaarden bij, onder andere over hogere flexibiliteit en productiviteit. De piloten beschouwden dat als woordbreuk en konden daar niet akkoord mee gaan."

Volgens Oliver Van Camp van de socialistische vakbond wilde de directie de piloten bijvoorbeeld minder weekendrust geven. "Op jaarbasis zouden ze 14 dagen meer moeten vliegen als ze wilden terugkeren naar de salarissen van voor covid."

"We hebben de directie een laatste kans gegeven om met een goed voorstel te komen", gaat hij verder. "Nu is de kous af en zal er 4 dagen gestaakt worden."

Paasvakantie

Concreet zullen de piloten van de Belgische luchtvaartmaatschappij vanaf woensdag 27  tot en met zaterdag 30 maart het werk neerleggen. Wie bij het begin van de paasvakantie met Brussels Airlines wilde vliegen, zit dus met een probleem.  

"Wij hebben het te allen tijde willen vermijden om te staken tijdens het begin van de paasvakantie", zegt vakbondsman Van Camp. "Daarom wilden we initieel komend weekend staken."

Door de afgesprongen onderhandelingen zien ze zich nu toch genoodzaakt om bij het begin van de paasvakantie te staken. Van Camp zegt dat de getroffen reizigers door hun aankondigen nog hun voorzorgen kunnen nemen én eventueel een schadevergoeding kunnen vragen aan Brussels Airlines.  

Brussels Airlines laat alvast weten dat er een werkgroep zal samenkomen om de hinder in te schatten en om passagiers zo snel mogelijk op de hoogte te brengen. "Onze teams zullen er alles aan doen om hen zo snel mogelijk op hun eindbestemming te krijgen. We bieden onze oprechte excuses aan aan iedereen die getroffen is door de staking", klinkt het.

Meest gelezen