Jozef Vangelder

‘Immigratie is de tweede adem voor Europa’

Jozef Vangelder redacteur bij Trends

Als we Europa nieuw leven willen inblazen, moeten we werkkrachten in andere continenten zoeken.

Wie twijfelt aan het nut van immigratie, moet misschien eens een bouwwerf bezoeken of een kijkje nemen bij de kabelleggers, vleesverwerkers en diepvriesgroentenbedrijven. Migranten zijn de sokkel onder onze economie geworden. Als de bedrijfswereld het zou moeten rooien met alleen ‘echte Belgen’, dan vallen complete sectoren stil en staan we voor een collectieve verarming.

Vreemd hoe die economische noodzaak amper doordringt tot in het politieke debat. Immigratie beperken tot andere EU-landen zal allicht veel kiezers bekoren, maar is een doodlopend spoor. De beroepsbevolking in de EU krimpt. Met een mediane leeftijd van 44 jaar zullen de Europeanen nog drie decennia lang tot de oudste bevolking van de wereld behoren.

Als we dit stagnerende continent nieuw leven willen inblazen, moeten we werkkrachten in andere continenten zoeken. De toenemende vergrijzing zal de concurrentie om migranten alleen maar intenser maken. Duitsland heeft jaarlijks 400.000 buitenlandse werkkrachten nodig om de gaten in zijn arbeidsmarkt te vullen. Italië zal tussen nu en 2025 werkvergunningen geven aan 425.000 niet-EU-burgers.

Mobiliteit maakt de wereld rijk. De migranten kunnen hier een deftig inkomen verwerven, en hun familie in het thuisland helpen. En wij vermijden een economische stilstand, en krijgen er een dosis jeugd en dynamisme bovenop. Immigranten in de VS starten dubbel zo vaak een bedrijf op als de lokale bevolking.

Maar het klimaat is toxisch. Niets jaagt de burger meer op stang dan een wanordelijke stroom asielzoekers, al is dat slechts een klein deel van de totale immigratie. Meer ordelijke en efficiënte instroomkanalen zullen immigratie werkbaarder maken voor onze maatschappij, en zo de burger overtuigen. Immigratie is geen probleem, het is een kans.

Lees een uitgebreid stuk over de noodzaak van immigratie:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content