© BELGA/BELPRESS

Loononderhandelingen afgesprongen: piloten Brussels Airlines gaan dan toch staken

De onderhandelingen over de lonen van de piloten bij luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines zijn woensdagavond afgesprongen. Er komt een staking van vier dagen, van 27 tot en met 30 maart, zo heeft de socialistische vakbond BBTK aangekondigd. Dat is aan het begin van de paasvakantie.

Bron: BELGA

Dinsdag leken de onderhandelingen nog op de goede weg. Daarop besloten de vakbonden om een eerder aangekondigde staking, die zaterdag zou starten, voorlopig uit te stellen, in de hoop woensdag een akkoord te bereiken.

Maar het liep alsnog fout. “We hebben het overleg alle kansen gegeven, maar het lukt niet”, zegt BBTK’er Olivier Van Camp woensdagavond. “De directie is met extra voorwaarden afgekomen die niet aanvaardbaar waren.” Daarop werd in gemeenschappelijk front beslist om alsnog te staken, vanaf 27 maart, zegt de BBTK’er nog. Dat is aan het begin van de paasvakantie.

“Jammer, want we zaten heel dicht bij elkaar, maar dan is het toch nog afgesprongen”, zegt ook Tim Roelandt van de liberale vakbond ACLVB. “Er kwam nog een punt op tafel dat niet was doorgesproken, en daar konden we niet mee akkoord gaan.”

LEES OOK. Piloten Brussels Airlines gaan staken: “Dit is nog maar de eerste golf”

Concreet zou de directie een deel van de hogere lonen willen compenseren door de piloten minder weekendrust te geven, legt Van Camp uit. En dat was voor de vakbonden onaanvaardbaar.

Tijdens de coronacrisis leverden alle werknemers van Brussels Airlines in om het bedrijf te redden. Voor de piloten ging het om “een gemiddelde loonsverlaging van 14.000 euro per jaar en verhoogde werkdruk met werkdagen tot 12 uur”, klonk het eerder aan vakbondszijde. Maar vorig jaar was de luchtvaartmaatschapij voor het eerst in jaren weer winstgevend en realiseerde ze zelfs een recordwinst. Daar willen de werknemers mee van kunnen profiteren.

De directie zei al meermaals dat ze de vraag begrijpt om de lonen te verhogen, maar dat ze ook rekening moet houden “met de financiële realiteit die nog steeds fragiel is”.

Begin deze week bereikten directie en vakbonden wel een akkoord over een betere verloning van het cabinepersoneel (de stewards en stewardessen) van de luchtvaartmaatschappij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER