Na tragisch afgelopen inval in Lodelinsart: “Nieuwe kogelwerende vesten hadden speciale eenheden beter beschermd”

Lodelinsart/Brussel -

De agenten van de speciale eenheden die betrokken waren bij de fatale inval in het Waalse Lodelinsart droegen grotendeels verouderde kogelwerende vesten. “Hadden ze de nieuwe gehad, waren de agenten beter beschermd geweest”, klinkt het bij verschillende bronnen.

Dirk Coosemans

De vijftien leden van de speciale eenheden die de dramatisch afgelopen inval deden in Lodelinsart, bij Charleroi, droegen een allegaartje van geheel verouderde en oude kogelwerende vesten. Dat is uit verschillende bronnen vernomen. Minstens één agent had een vest die al zes jaar over de garantietermijn van de fabrikant heen was. “De nieuwe vesten, die deels voorradig zijn, hadden mogelijk een fatale afloop kunnen vermijden”, klinkt het.

Slagader

De drie getroffen agenten werden door kogels geraakt op plaatsen die niet beschermd waren door de vesten die ze aanhadden. Jonathan, de agent die dodelijk getroffen werd, kreeg een kogel in de schouder die ook langs de halsstreek ging. De kogel raakte een slagader, waardoor de man geen kans maakte. De tweede agent kreeg een kogel langs de zijkant die in zijn ruggengraat bleef steken. De derde agent werd in het bovenbeen geraakt.

Geen van de kogels uit het wapen van dader Ricardo Gomez is dus doorheen de versterkte stukken kogelwerende vest gegaan. “Maar de nieuwere vesten garanderen een betere beveiliging aan de zijkant van het lichaam en ook de schouders en hals zijn beter beschermd, net de plekken waar de collega’s getroffen zijn”, zeggen verschillende politiebronnen ons nu.

Kans op overleven

“Nieuwe vesten, die nog niet voorhanden zijn bij de speciale eenheden – hadden mogelijk een fatale afloop kunnen voorkomen. De kans op overleven was alleszins groter geweest”, vernemen we bij politiebronnen en politievakbonden.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) sprak in de kamercommissie Binnenlandse Zaken tegen dat de oude vesten geen of te weinig bescherming bieden. Volgens haar zijn de vesten ook na de waarborgperiode nog voldoende beschermend.

LEES OOK. Na dodelijke schietpartij in Lodelinsart: had agent die opgepakt werd contact met verdachten?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER