Screenshot uit documentaire 'The faraway, nearby' van Paula Froehle

Veel wetenschap op filmfestival Docville in Leuven, met documentaire over verdwenen eiland voor Belgische kust

In Leuven is de 20e editie van het documentairefestival Docville gestart. Een week lang zijn er tientallen documentaires te zien op het witte doek. Voor het 2e jaar op rij is er opnieuw veel aandacht voor wetenschap. Vanavond gaan 2 documentaires in première die gebaseerd zijn op VUB-onderzoek. De makers wonnen vorig jaar elk 40.000 euro om het onderzoek te verfilmen. 

Wist je dat er voor de Belgische kust tot de middeleeuwen een schiereiland heeft gelegen met de naam Testerep? VUB-archeologe Soetkin Vervust deed er onderzoek naar en was een van de winnaars van de 'Science Pitch' op Docville vorig jaar.

Wetenschappers kregen toen de unieke kans om hun onderzoek voor te stellen aan filmmakers. Een jury koos uiteindelijk 2 projecten en reikte elke winnaar 40.000 euro uit om er een documentaire van te maken.

Regisseur Vincent Langouche verfilmde zo het onderzoek van Vervust over het verzonken schiereiland Testerep. Het resultaat gaat vanavond in première op Docville. Aan de hand van het verdwenen schiereiland gaat de documentaire na hoe wij als mensen de wereld bekijken en bestuderen.

Screenshot uit 'Testerep' van Vincent Langouche

'Coral city' is de 2e documentaire die het resultaat is van de 'Science Pitch' vorig jaar. Regisseursduo Charlotte De Cort en Camille Ghekiere vertellen het verhaal van PhD-studente Kushlani Dissanayake die samen met haar team op onderwaterexpeditie gaat om de bedreigde koraalriffen rond haar thuisland Sri Lanka te bestuderen. 

Geïnspireerd door haar eigen ervaring als moeder, zoekt Dissanayake als wetenschapster naar oplossingen om het voortbestaan van de kwetsbare koraalriffen te waarborgen. De documentaire is gebaseerd op het onderzoek van VUB-oceaonoloog Mark Kochzius.

"Dit paradijs onder zee met duizenden kleurrijke vissen, koralen en reuzenmosselen wordt bedreigd door klimaatverandering, vervuiling en overbevissing", vertelt professor Kochzius. "Maar toch blijf ik optimistisch. We kunnen de koraalriffen nog redden."

Bekijk: een fragment uit de documentaire 'Coral city':

Videospeler inladen...

Honger naar wetenschap

De 2 documentaires gaan vanavond in première op de openingsavond van ScienceVille, het aparte wetenschapsprogramma binnen Docville. "ScienceVille is een volwaardig onderdeel geworden van Docville", zegt festivaldirecteur en programmator Frank Moens van Docville.

"We wisten dat er bij het publiek een grote interesse is voor wetenschap. Daarom hebben we er vorig jaar voor de eerste keer een apart onderdeel van gemaakt. Omdat het zo'n groot succes was, doen we dat dit jaar opnieuw. En ook nu merken we aan de voorverkoop dat de interesse in wetenschap enorm is. Ook bij kinderen."

Documentaires zijn een goede, toegankelijke manier om een breed publiek te bereiken

Jacotte Brokken, weervrouw VRT

De openingsavond van ScienceVille wordt gepresenteerd door VRT-weervrouw Jacotte Brokken, die zelf ook vaak wetenschap brengt voor een breed publiek. "Ik weet uit ervaring dat het voor onderzoekers niet altijd evident is om hun onderzoek toegankelijk te maken voor een breed publiek. Maar documentaires zijn een goede manier om wetenschap visueel te maken, en op die manier kan je een heel ander publiek bereiken."

Ook dit jaar kunnen wetenschappers 40.000 euro winnen om hun onderzoek te (laten) verfilmen. De deelnemende universiteiten zijn de VUB, UGent en de UAntwerpen. De 9 geselecteerde projecten worden voorgesteld op maandag 25 maart, in Cinema ZED in Leuven.

Nobelprijswinnaar op bezoek

Naast documentaires staan er op het programma van ScienceVille ook nog workshops, debatten, lezingen én de Amerikaanse natuurkundige en Nobelprijswinnaar Kip Thorne komt naar Docville. Thorne is expert op vlak van zwaartekrachtgolven en zwarte gaten en gaf wetenschappelijk advies bij de opnames van de Hollywoodfilm 'Interstellar' van Christoper Nolan.

Kip Thorne komt een lezing geven en zal het onder meer ook hebben over de Einsteintelescoop die mogelijk onder het drielandenpunt van België, Nederland en Duitsland wordt gebouwd.

In het weekend, 23 en 24 maart, is er ook een aparte ScienceVille op kindermaat, met documentaires, workshops, activiteiten en een wervelende wetenschapsshow. Annabet Ampofo van Karrewiet trapt ScienceVille voor kinderen zaterdag af.

Info en tickets vind je op Docville.be.

Meest gelezen