© EPA

Fraile kaapt spectaculaire ritzege in de Giro voor de neus van drie Belgen weg

De elfde etappe van de Ronde van Italië is uitgedraaid op een spektakelstuk van start tot finish. Een uitgebreide kopgroep met de Belgen De Plus, Monfort en Hermans mochten strijden om de ritzege. Het was uiteindelijk de Spanjaard Omar Fraile die verdiend met de overwinning ging lopen. Amador en Kangert deden de beste zaak in het klassement, Kruijswijk en Thomas zijn de verliezers van de dag. Roze trui Tom Dumoulin doorstond schijnbaar makkelijk aanvallen van Thibaut Pinot en Vincenzo Nibali.

md

Nadat de individuele tijdrit van gisteren stevig had huisgehouden in het individuele klassement, hadden flink wat toppers vooraf aangekondigd dat ze vandaag in de aanval zouden trekken. Het parcours leende zich daar ook uitstekend toe. Van bij de start in Firenze moest er meteen geklommen worden. In totaal stonden er vier hellingen (twee van derde categorie, twee van tweede categorie) op het menu. De finish lag na een lange afdaling in Bagno di Romagna.

Zo gezegd, zo gedaan. Op de eerste col van de dag werd meteen de beslissende kopgroep van 25 renners gevormd. En daarbij héél wat ronkende namen: Rui Costa, Landa, Visconti, Kangert, Amador, Rolland. En onze landgenoten Laurens De Plus, Maxime Monfort en Ben Hermans. Het startsein voor een erg genietbare etappe waarin 161 kilometer lang een boeiende strijd op twee fronten werd gestreden. Voorin werd geknokt voor de bergtrui en de ritzege, in het peloton deed Movistar er alles aan om roze trui Dumoulin te isoleren.

Strijd om de ritzege

In de kopgroep scheurden twee Spanjaarden zich af: Mikel Landa (de gevallen kopman van Sky) en Omar Fraile. De landgenoten sloten een verbond: Fraile mocht alle bergpunten oprapen, Landa deed een gooi naar de ritzege. Maar Landa bleek uiteindelijk toch nog niet helemaal hersteld van zijn zware val op de Blockhaus en zou helemaal terug naar het peloton waaien.

Fraile hield zich bergop beter staande en kon nog aanpikken toen Laurens De Plus, Pierre Rolland en Rui Costa een aanval plaatsten op de slotklim (Monte Fumaiolo). Een moedige poging van De Plus, maar de jonge Belg bleek nog net iets te groen achter de oren om op het einde van de klim in het spoor van Rolland en Fraile te kunnen blijven. Rui Costa slaagde er nog wel in om de sprong naar voor te maken. Bij de achtervolgers bepaalde Ben Hermans - genekt door een lekke band op een cruciaal moment - bergop het tempo. In de vlakke finale bleef het verschil tussen het leiderstrio (Rui Costa, Rolland, Fraile) en de achtervolgende groep met de drie Belgen amper op tien seconden. Tanel Kangert slaagde er in extremis toch nog in om weg te glippen naar voor.

Met de meet in zicht bracht De Plus de andere achtervolgers tot in het wiel van de leiders, maar Fraile had zijn sprint al ingezet en pakte zeer verdiend de mooiste zege uit zijn carrière. De 26-jarige Spanjaard van Dimension Data won de voorbije twee jaar het bergklassement in de Vuelta en staat nu ook gedeeld aan de leiding in het bergklassement van de Giro. Met Ben Hermans (zesde), Maxime Monfort (negende) en Laurens De Plus (tiende) eindigden drie Belgen in de top-tien.

© AFP

Strijd tussen favorieten in het peloton

Ook in het peloton was er vuurwerk op de Monte Fumaiolo. Thibaut Pinot (in het slot van de klim) en Vincenzo Nibali (in de afdaling) testten met een uitval de benen van de concurrentie. Tom Dumoulin en zijn Sunweb-mannen gaven geen krimp, Steven Kruijswijk en Geraint Thomas moesten eraf.

In de laatste vlakke kilometers bleef het windstil tussen de favorieten. Kruijswijk en Geraint Thomas verloren uiteindelijk 44 seconden op de andere favorieten. Winnaars van dag waren Tanel Kangert en Andrey Amador die deel uitmaakten van de kopgroep. Amador springt daardoor van de negende naar de zesde plaats in de stand, Tanel Kangert wipt naar de achtste plaats.

De etappe van donderdag in de Giro: sprint of lange vlucht?

Na de lange individuele tijdrit en de zware bergetappe wordt het peloton op donderdag een makkelijkere rit voorgeschoteld. Op papier krijgen de sprinters in Reggio Emilia nog eens een kans, maar ook een lange vlucht zou het hier wel eens kunnen uitzingen (lees meer).

Rituitslag

1. Omar Fraile (Dimension Data)

2. Rui Costa (UAE Team Emirates)

3. Pierre Rolland (Cannondale)

4. Tanel Kangert (Astana)

5. Giovanni Visconti (Bahrain)

6. Ben Hermans (BMC Racing)

7. Dario Cataldo (Astana)

8. Simone Petilli (UAE Team Emirates)

9. Maxime Monfort (Lotto)

10. Laurens De Plus (Quick-Step)

Klassement

1. Tom Dumoulin (Team Sunweb)

2. Nairo Quintana (Movistar) +2’23”

3. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) +2’38”

4. Thibaut Pinot (FDJ) +2’40”

5. Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) +2’47”

6. Andrey Amador (Movistar) + 3’05”

7. Bob Jungels (Quick Step Floors) +3’56”

8. Tanel Kangert (Astana) +3’59”

9. Domenico Pozzovivo (AG2R) +4’05”

10. Ilnur Zakarin (Katusha) +4’17”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer