Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) wil dat elk van deze 134 adopties opnieuw gescreend wordt.© BELGA

Al 134 meldingen over mogelijke onregelmatigheden bij adoptie

Er hebben zich al 134 mensen gemeld met vragen over hun adoptie. Sommige adopties dateren van zestig of meer jaar geleden, een twintigtal meldingen slaat op adopties van na 2000. Dat schrijft De Standaard donderdag. Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) wil dat elk van deze 134 adopties opnieuw gescreend wordt.

Bron: BELGA

In november vorig jaar werd ­bevestigd dat bij sommige adopties van Ethiopische kinderen via adoptiebureau Ray of Hope een loopje met de werkelijkheid was genomen. Onderzoekers die in opdracht van Crevits naar het land reisden en er 12 adoptiedossiers natrokken, kwamen tot de vaststelling dat ­ouders in minstens één geval hun kind niet bewust hadden afgestaan voor adoptie. 

Naar aanleiding van die eerste resultaten lanceerde de minister een brede oproep: al wie vragen had over zijn eigen adoptie of die van zijn kind, mocht daarvan melding maken. 134 mensen hebben dat al gedaan. Het betreft zowel meldingen over adopties die teruggaan tot de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw, als adopties van na 2000. Er zijn 21 landen van herkomst bij.

Over Ethiopië kwamen nog 25 extra meldingen binnen, naast 21 meldingen over adopties binnen België en 10 meldingen over adopties uit Frankrijk. Andere grote clusters zijn 28 meldingen over adopties uit India en 19 over Zuid-Korea. 

Wie bezorgd is, kan zich nog melden

Crevits wil dat elk van deze 134 adopties opnieuw gescreend wordt. Ze nodigt de 134 betrokkenen uit om in gesprek te gaan met het Afstammingscentrum over de mogelijkheden naar bijkomend onderzoek in het land van herkomst.

“De gedachte dat je adoptie in het verleden mogelijk niet correct verlopen is, heeft een enorme impact”, zegt Crevits. “We willen tonen dat deze zorgen gehoord worden en garanderen dat geadopteerden, adoptieouders en geboortemoeders de steun krijgen die ze nodig hebben.”

Crevits wil ook een groot sociaal-historisch onderzoek opstarten, om meer inzicht te krijgen in de wijze waarop adoptie in het verleden werd georganiseerd. 

De oproep staat nog steeds open. Al wie zich zorgen maakt over een adoptie, of er vragen bij heeft, en zich nog niet gemeld heeft, kan dat nog altijd doen bij de Vlaamse dienst voor adoptie, de VCA.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer