Eerste verlamde patiënt met Neuralink-chip in hersenen is opgetogen: “Dit heeft mijn leven veranderd”

Neuralink, het bedrijf van Elon Musk gespecialiseerd in neurologische chips, heeft beelden verspreid van de eerste patiënt die een dergelijke chip geïmplanteerd kreeg in de hersenen. “Dit heeft mijn leven veranderd”, zegt een opgetogen Noland Arbaugh in het filmpje.

jvh

Arbaugh (29) raakte na een auto-ongeval verlamd vanaf de schouders. In januari kreeg hij bij een operatie een Neuralink-chip geïmplanteerd in de hersenen. Sindsdien kan hij volgens Musk enkel met zijn gedachten de cursor van een computermuis besturen. In de negen minuten durende video van Neuralink is te zien hoe de jongeman schaak speelt en muziek kiest.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“De operatie was supereenvoudig”, zegt Arbaugh in de video. “Ik mocht letterlijk een dag later het ziekenhuis verlaten. Ik heb er geen last van.” Daarna volgde een proces waarin de man het apparaat moest leren gebruiken. “Eerst moest ik me voorstellen hoe ik mijn hand zou gebruiken, maar na verloop van tijd werd het gebruiken van de cursor een tweede natuur. Het is alsof ik The Force gebruik”, klonk het in een verwijzing naar Star Wars.

Arbaugh is dan ook opgetogen met het succes van de ingreep. “Dit heeft mijn leven veranderd. Ik was gestopt met Civilization VI(een populair computerspel, red.) spelen, maar jullie hebben me de kans gegeven om dat opnieuw te doen. De eerste dag heb ik acht uur gespeeld.”

(Lees verder onder de afbeelding.)

© Neuralink

Toch moet Arbaugh erkennen dat de nieuwe technologie “niet perfect” is, en dat “we wat probleempjes zijn tegengekomen”. “Ik wil niet dat mensen denken dat het einde nu al bereikt is”, aldus de man. “Er moet nog veel werk verzet worden.”

Grote ambities

Elon Musk sprak in het verleden al zijn hoop uit dat de hersenchip mensen met een handicap, zoals de overleden Stephen Hawking, om “sneller dan een veilingmeester te communiceren”. De beroemde wetenschapper moest zoals bekend letter per letter aanduiden om te communiceren met zijn omgeving. Musk claimde ook dat de chips op termijn gebruik zouden kunnen worden om obesitas, autisme, depressie en schizofrenie te behandelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer