Wat is de impact van koffie op je cholesterol?
Zweer jij ook bij een kopje koffie om de dag te starten en is het jouw ultieme bondgenoot tegen een middagdip? Dan heb je misschien al de opmerking gekregen dat zo'n bakje troost slecht zou zijn voor de cholesterol. Maar klopt dat wel? Wij vroegen het aan Michaël Sels, diëtist van het UZA. “Koffie kan ook positieve effecten hebben.”
Dat koffie cholesterolverhogend kan werken, is al langer bekend. De Nederlandse onderzoeker Martijn Katan kwam er in 1994 achter dat het stofje cafestol in koffiebonen de cholesterolwaarden in het bloed omhoog stuwt. Cafestol heeft een effect op het metabolisme van de lever. Het verhoogt de productie van LDL-cholesterol, het type cholesterol dat zich ophoopt in de bloedvaten. Maar niet elk kopje koffie bevat evenveel cafestol. Het stofje zit bijvoorbeeld wel in kookkoffie, maar is bij filterkoffie niet meer aanwezig.
Cherry picking
Koffie mijden, zou je dan denken? “Het effect van koffie op cholesterol is aangetoond, maar in de praktijk verwaarloosbaar”, weet Sels. “De LDL-waarden verhogen amper 2 procent bij de inname van 10 mg cafestol. Dat komt overeen met drie à vier kopjes koffie.” De bewering is eigenlijk een klassiek voorbeeld van cherry picking, wat zoveel betekent als enkel focussen op de punten die in jouw straatje passen. “Ja, cafestol heeft een effect op de cholesterolspiegel, maar het is echt overdreven om te zeggen dat dat effect belangrijke gevolgen voor je gezondheid zou hebben.”
Lees verder onder de foto.
“Je kan het vergelijken met de onderzoeken naar het verband tussen rode wijn en de gezondheid van het hart. Er zitten stofjes in rode wijn die goed zijn voor het hart, maar daarnaast natuurlijk ook hoeveelheden alcohol, wat vele keren slechter is voor je gezondheid. Het kleine positieve effect van die stoffen stelt dan eigenlijk niets meer voor. Bij koffie en cholesterol geldt hetzelfde, maar dan omgekeerd. Koffiedrinkers hoeven zich met andere woorden niet meteen zorgen te maken over het effect van hun dagelijkse kopjes koffie op hun cholesterolwaarden.”
Wel doen: gezonde vetten eten
Dat koffie cholesterol verhoogt is dus aangetoond, maar klinisch heeft de studie weinig nut. Gezond eten blijft de sleutel tot een gezonde levensstijl. “Wie zich zorgen maakt over zijn cholesterol zal veel meer bereiken door zijn voedingspatroon aan te pakken en te kiezen voor vetten van goede kwaliteit”, raadt Sels aan. “Eet onverzadigde vetzuren die de HDL-waarden in je bloed verhogen.”
HDL-cholesterol is de ‘goede cholesterol’ die helpt om de ‘slechte cholesterol’ in je bloed op te ruimen. “Zet regelmatig vette vis op het menu en gebruik olijfolie. Bewerkte producten zoals koekjes, of vet vlees zoals gehakt, eet je beter met mate.”
Cafeïne verhoogt de concentratie en kan sporters helpen om het uithoudingsvermogen te verbeteren.
Koffie is de vijand niet
Er is sinds de ontdekking van Katan nog veel meer onderzoek naar koffie gedaan. “In koffie zitten veel meer stofjes dan enkel cafestol”, vertelt de diëtist. “Cafeïne kan ook positieve effecten hebben. Het verhoogt de concentratie en kan sporters helpen om het uithoudingsvermogen te verbeteren.” Onderzoek heeft bovendien aangetoond dat koffie nierschade kan helpen voorkomen, het risico op diabetes type 2 kan verkleinen en de vetverbranding stimuleert als je die zonder suiker en niet voor het slapengaan drinkt.
Ook in het onderzoek naar cholesterol zijn er evoluties geweest. “Ooit werd gezegd dat je niet meer dan twee keer per week eieren mocht eten om hoge LDL-waarden te vermijden”, sluit Sels af. “Vandaag weten we dat eieren niet zo’n belangrijke cholesterolbron zijn en dat je er gerust elke dag wel eentje mag eten, zonder je zorgen te maken over het effect op je hart en bloedvaten.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
-
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
Hou je van natuur en avontuur, staat een safari vermoedelijk hoog op je bucketlist. Geen tijd/budget om af te reizen naar Afrika? Het perfecte plan B bevindt zich net over de grens, in Hilvarenbeek: in de Beekse Bergen onderneem je een safari met alles erop en eraan zonder op het vliegtuig te moeten stappen. HLN Shop geeft een checklist mee van wat je niet mag missen op je Nederlandse dan wel Afrikaanse safaritocht. -
Verrassend: dit is het beste moment om ’s morgens je tanden te poetsen
De ene poetst zijn tanden voor het ontbijt, de andere erna, maar wat is nu eigenlijk de juiste volgorde? En wat als je niét ontbijt? Tandarts Jean-Paul Souffriau van het Verbond der Vlaamse Tandartsen geeft voor eens en altijd het juiste antwoord op de vraag. -
-
PREMIUM
Goedkoper dan een dure proteïneshake én goed voor spierherstel: welke chocolademelk is de beste keuze na het sporten?
-
“Dit ruikt naar een Happy Meal”: McDonald's plaatst reclameborden met typische geur
Grote rode en gele borden duiken op in de straten van het Nederlandse Utrecht en Leiden. Op het eerste gezicht een belabberde reclamecampagne, er staat namelijk nergens tekst of zelfs maar een logo op het paneel, tot voorbijgangers dichterbij komen. Op bovenstaande beelden is te zien hoe vrijwel iedereen het er meteen over eens is: “Ik ruik frietjes.” In de reclameborden zitten ook echte frietjes van McDonald’s. Met deze actie willen ze meer klanten naar hun restaurants lokken, die vaak maar op enkele minuten stappen van de reclameborden liggen. -
KIJK. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”: eerste echt lenteweekend zorgt voor stormloop in slagerijen
Een stralende dag betekent traditiegetrouw barbecueën en dat merken ze in de slagerijen. Daar lopen dit weekend tot 40 procent meer bestellingen binnen, en wat opvalt: die bestellingen zijn ook groter. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”, aldus Luc De Laet van Butcher’s Store in Hove. -
Snel van die knoflookadem afgeraken? Recente studie bewijst: “Dit zuivelproduct neemt 99 procent van de geur weg”
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
-
PREMIUM
Waarom je frituurolie volgens nieuwe studie beter niet heropwarmt (en hoe je ziet wanneer de olie slecht is)
Heel wat Vlaamse huishoudens zetten wekelijks frietjes op het menu. Algemeen geldt dat je zes tot acht keer in hetzelfde frituurvet kan bakken, maar volgens nieuw onderzoek vervang je dat vet best toch iets vroeger. “Want bij herhaaldelijk verhitten worden chemische verbindingen gevormd die het risico op bijvoorbeeld alzheimer kunnen verhogen”, zegt professor Yannick Vermeiren. Hij tipt wanneer het écht tijd is voor nieuwe olie en geeft een alternatief. -
PREMIUM
Annelies heeft vorm van ontstekingsreuma en is pijnvrij dankzij plantaardige voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?
Na de geboorte van haar dochter kreeg auteur Annelies Van Mol last van onverklaarbare ontstekingen en pijnen. Het bleek de ziekte van Bechterew te zijn, een vorm van ontstekingsreuma. Omdat ze zich niet goed voelde bij de medicijnen die ze moest nemen, begon ze oplossingen te zoeken via voeding. Een plantaardig dieet slaat momenteel aan om medicatie- en pijnvrij te blijven. Reumatoloog Philippe Caron (UZ Gent) vertelt hoe voeding bij dit soort aandoeningen kan helpen. En is dat de enige oplossing? -
Slaapexpert tipt handig trucje om méér uit je koffie te halen: “Met een koffiedutje combineer je het beste van beide werelden”