Afbeelding ter illustratie
Foto: Getty Images

Vlaamse jagers willen jacht op steenmarters openen om overlast tegen te gaan

Steenmarters durven wel eens voor overlast te zorgen en daarom willen Vlaamse jagers de jacht op de dieren opnieuw openen. Dat schrijft De Standaard. Het jachtverbod op steenmarters opheffen zou volgens de jagers voordelig zijn voor mensen én akkervogels. Natuurpunt spreekt dat tegen: "Er bestaan genoeg preventiemaatregelen om te leren samenleven met de soort."

Autokabels stukgebeten, aan het isolatiemateriaal op zolder geknabbeld, kippen gedood in de tuin: vervelend en vaak de schuld van een steenmarter. Heel tastbare problemen voor mensen en de meldingen over steenmarters blijven dan ook niet uit.  

Reden genoeg voor de Vlaamse jagersvereniging Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV) om voor te stellen om de jacht op het dier opnieuw te openen. "Bovendien is er niet alleen overlast voor de mensen, ook heel wat akker- en weidevogels lijden onder de aanwezigheid van de marter", zegt Christophe Rutsaert van HVV. 

Een steenmarter is nu opgenomen als jachtwildsoort in het jachtdecreet, wat de jacht op het dier verboden maakt. "Studies hebben aangetoond dat het controleren van de populatie steenmarters ervoor zorgt dat akkervogels meer kansen krijgen, dus waarom daar niet op inzetten?"

"De natuursector spreekt over 4.000 steenmarters, maar dat is een serieuze onderschatting. Ze tellen alleen de gespotte steenmarters, maar dat is nattevingerwerk", beweert Rutsaert. "De cijfers worden bewust zo laag gehouden zodat er geen reden is om de jacht opnieuw te openen."

Niet uitroeien

Willen de Vlaamse jagers de steenmarter dan echt uitroeien? "Nee, we vinden dat de soort zeker in stand gehouden moet worden. Maar ideaal zou zijn dat er binnen bepaalde periodes wel gejaagd kan worden, met de nodige randvoorwaarden. We moeten een gulden middenweg vinden."

Dankzij enkele aanpassingen is er een manier om met de dieren samen te leven, waarom zouden we dat niet proberen?

Diemer Vercayie, Natuurpunt

Die gulden middenweg is er niet volgens Natuurpunt. "Het gaat over roofdieren, zij leven in een relatief groot gebied met hun gezin. Of je nu een moeder of vader doodt, er zullen altijd nog dieren overblijven." Het systeem zal zichzelf dus corrigeren als het dier niet volledig wordt uitgeroeid. 

Dat is vooral geen optie voor Natuurpunt. "Steenmarters hebben hun rol in het ecosysteem. We moeten inzetten op preventieve maatregelen. Dankzij enkele aanpassingen is er een manier om met de dieren samen te leven, waarom zouden we dat niet proberen?", vraagt Diemer Vercayie van Natuurpunt zich af. 

Preventieve maatregelen

Als het gaat over preventieve maatregelen, denkt Natuurpunt aan het beter dichten van huizen en zolders. Als elke opening met een diameter groter dan 5 centimeter gedicht wordt, zou een steenmarter niet in huis geraken.  

Een net over de kippenren moet je pluimvee beschermen en een stroomapparaat in de motorkap van de auto moet vermijden dat een steenmarter zich een tweede keer waagt aan je auto. "Maar eigenlijk vinden we het ook de verantwoordelijkheid van autofabrikanten om te voorzien dat een marter niet in de motorkap raakt."

Daar is HVV het niet mee eens. "Door heel landelijk Vlaanderen te omheinen, gaan we het probleem alleen maar verplaatsen. De enige duurzame oplossing is om met bepaalde openingsuren de steenmarter te verjagen." 

Meest gelezen