Brandende auto die werd achtergelaten op E40 was net verkocht aan twee Fransen: “Hij is kapot, haal hem zelf maar terug”

Nieuwpoort/Koekelare -

De Citroën C3 die woensdagavond brandend achtergelaten werd zonder nummerplaten op de pechstrook van de E40 in Nieuwpoort, was net verkocht aan twee Fransen. “Er is nu ruzie tussen hen en de vorige eigenaar over de verantwoordelijkheid van de brand”, zegt de politie.

Jelle Houwen

Toen de hulpdiensten woensdagavond om 18 uur ter plaatse snelden voor een uitslaande brand op de pechstrook van de E40 in Nieuwpoort richting Frankrijk, stonden ze voor een raadsel. Een rode Citroën C3 Pluriel stond er in lichterlaaie, maar van de bestuurder was geen spoor. Bovendien waren de nummerplaten duidelijk snel van de auto gehaald. En nadat de brandweer het voertuig geblust had, bleken ook de boorddocumenten verdwenen te zijn.

LEES OOK. Geen spoor van bestuurder én nummerplaten: politie opent onderzoek na bizar incident op E40

Kort daarna werd aan de overzijde van de snelweg een wandelaar gespot. Die liep richting het tegemoetkomend verkeer, in de richting van Frankrijk. Hij droeg iets bij zich wat leek op nummerplaten. “De ploegen ter plaatse werden snel ingelicht en stuurden een patrouille uit”, klinkt het bij de politie. “De snelweg werd afgereden, maar de wandelaar werd niet meer gevonden. Ook de Franse collega’s hebben nog gezocht, zonder resultaat.” De auto werd daarop getakeld. (Lees verder onder de foto)

De auto brandde volledig uit.© Brandweer Nieuwpoort

Auto met defecte turbo

Intussen kon de politie het mysterie al deels ontrafelen. “Er was contact met de vorige eigenaar van de Citroën, een man uit Koekelare. Die had de auto dezelfde dag verkocht aan twee Fransen. De verkoop was reglementair gebeurd en ook met de verzekering was alles in orde. Hij had de Fransen wel gewaarschuwd dat de turbo van de auto defect was en er beter niet met de wagen werd gereden, maar dat advies negeerden ze blijkbaar. Eenmaal op de snelweg is het motorblok in brand gevlogen, vermoedelijk door te snel te rijden.”

De Fransen lieten de auto achter, namen alles mee en belden onmiddellijk de eigenaar uit Koekelare. “De auto is kapot, je kan hem zelf terughalen. En we willen ons geld terug”, eisten ze. De man uit Koekelare had daarna zelf contact met de politie om de situatie uit te leggen. Van de gevluchte Fransen zelf hoorde de politie nog niks. (Lees verder onder de foto)

Levensgevaarlijk: de wandelaar vlak na de brand op de pechstrook van de E40. Hij lijkt een nummerplaat bij zich te dragen.© jhm

Levensgevaarlijk én strafbaar

Ruzie over een al dan niet malafide verkoop of niet: wat de Fransen deden, was levensgevaarlijk én bovendien strafbaar. “Een auto brandend achterlaten op de snelweg en daarbij de nummerplaten verwijderen, is uiteraard strafbaar. En niet alleen dat: het brengt ook andere weggebruikers in gevaar. Ook wandelen op de pechstrook van de snelweg, in tegenovergestelde richting dan nog, is levensgevaarlijk én strafbaar. Want we gaan er wel degelijk van uit dat het hier de Fransen betrof.”

Als ze daarbij ook de snelweg overstaken, is ook dat strafbaar. Blijft er nog over: waarom deden de Fransen dit? Vermoedelijk om niet te moeten opdraaien voor de kosten van de takelwerkzaamheden en eventueel de hulpdiensten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen