Ze kunnen je tot wanhoop drijven, nu willen Vlaamse jagers deze beschermde dieren afschieten

Een marter in uw auto? Geen fijn idee.© belga

Stukgebeten autokabels, geluid op zolder … Het zijn maar enkele problemen veroorzaakt door steenmarters. De Vlaamse jagers willen de jacht openen. “Maar eigenlijk moeten we als mens anders gaan denken.”

Emma Desmet

Hij is ongeveer zo groot als een kat en staat in het Jachtdecreet omschreven als jachtwild. Toch is het al tientallen jaren verboden om op steenmarters te jagen, ze op te sporen, te achtervolgen of ­gevangen te nemen. Terwijl er vroeger vooral op gejaagd werd voor de vacht, is de steenmarter nu een beschermde soort. Maar volgens de Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV) richten ze te veel schade aan, voor mens én dier. “De steenmarter zet andere soorten, zoals weidevogels, onder druk”, zegt beleidsverantwoordelijke ­Dieter De Mets.

LEES OOK. “Zelfs wc-blokjes hielpen niet”: Marie-Laurence (52) is ten einde raad nu steenmarters haar auto weer viseren

In 2023 werd bijna 4.000 keer een steenmarter gespot in meer dan vierhonderd gemeenten. Ze komen overal in Vlaanderen voor, van bossen tot steden en dorpen. Ze zien er ook schattig uit en zijn te herkennen aan de witte vlek op hun borst en voorpootjes. Toch veroorzaken ze veel overlast. Ze bijten autokabels stuk, beschadigen isolatiemateriaal wanneer ze een zolder binnendringen en doden kippen in de tuin. “Het aantal schadegevallen blijft stijgen. Het aantal steenmarters moet naar beneden”, zegt De Mets.

© CACKO

Volgens Diemer Vercayie van Natuurpunt is het bejagen van de soort compleet onzinnig. “We moeten leren samenleven met een opkomende soort, dit is een overgangsfase.”

De steenmarter is een territoriale soort: een steenmarterfamilie bakent zijn leefgebied af door middel van geursporen. “Als je er in een territorium drie doodschiet, blijft het risico op schade bestaan. Want het kan niet de bedoeling zijn om de steenmarter in sommige gebieden volledig uit te roeien”, zegt ­Vercayie. Bovendien zou dat territorium opnieuw ingenomen worden door andere steenmarters uit nabijgelegen territoria.

Net over kippenren

Door een aantal ingrepen kunt u overigens voorkomen dat u schade oploopt door de steenmarter. Openingen van meer dan 5 cm diameter aan de buitenkant van uw huis kunt u dichtmaken, zodat de dieren niet op uw zolder kunnen komen. In wagens kan een stroomstootapparaatje geïnstalleerd worden. “Misschien moeten we als mens anders gaan denken. De auto-industrie zou de wagens zo moeten bouwen dat steenmarters niet aan gevoelige onderdelen kunnen”, zegt Vercayie.

Over de kippenren kan een net gespannen worden, zoals tegen vossen. Als u toch nog schade oploopt én kunt bewijzen dat u maatregelen nam, kunt u een schadevergoeding aanvragen bij de overheid. “Laten we niet teruggaan naar de tijd dat dieren gedood werden omdat ze te voorkomen schade toebrachten. Zo zijn er al te veel soorten verdwenen.”

De HVV wil het voortbestaan van de steenmarter niet in gevaar brengen’, zegt De Mets. “We willen gericht ingrijpen, met limieten van hoeveel we mogen schieten. Dat zou ook ruimte geven aan andere soorten om zich te herstellen.”

Volgens het Agentschap voor Natuur en Bos is er momenteel onvoldoende bewijs dat het jagen op de steenmarter voordelig is voor andere soorten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen