© Patrick Hattori

Antwerpse gemeenten communiceren het best

In de afgelopen vijf jaar is de communicatie van steden en gemeenten professioneler geworden en ze ontwikkelden meer communicatiemiddelen. Naast digitale communicatie blijkt ook mondelinge communicatie toenemend aandacht te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek aan de hogeschool Thomas More. Gemeenten in Antwerpen en Limburg komen er goed uit. In Vlaams-Brabant hebben gemeenten gemiddeld minder uitgebouwde communicatievoorzieningen.

Met het “Groot Gemeentelijk Communicatieonderzoek”, in samenwerking met de VVSG en overheidscommunicatievereniging Kortom, wordt 5-jaarlijks het communicatiebeleid van Vlaamse steden en gemeenten in kaart gebracht. Dit keer namen 78 procent van alle lokale overheden deel aan het onderzoek.

Algemeen gezien wordt de communicatie professioneler en minder ad hoc gevoerd tegenover 2013. “De communicatie-initiatieven en -kanalen blijven toenemen. Gevoelig meer dan vorige keer is er sprake van doordacht communicatiebeleid, communicatieplanning, richtlijnen en afspraken omtrent verschillende aspecten van de gemeentelijke communicatiewerking”, klinkt het.

Bijna 9 gemeenten op tien hebben intussen een specifieke communicatiedienst, tegenover 7 op tien in 2013. Die zijn ook licht drukker bemand. Gemeenten leggen ook meer de nadruk op bewonersparticipatie en zetten gemiddeld 16 communicatiekanalen in. Voor digitale kanalen is er een sterke toename, al zetten lokale overheden ook meer in op mondelinge communicatiekanalen, zoals centrale infolijnen, bewonersvergaderingen of huisbezoeken. De aanschaf van betaalde ruimte bij audiovisuele media - regionale TV en lokale radio - is gehalveerd.

De kleinste gemeenten (-10.000 inwoners) zijn de meest problematische. “Uitdrukkelijker dan ooit blijven zij achter. Ze gaan nauwelijks vooruit en de achterstand in lokale communicatievoorzieningen neemt nog meer toe ten opzichte van middelgrote en grote gemeenten en steden”, klinkt het. In de provincies Antwerpen en Limburg zijn er de sterkste voorzieningen. Vlaams-Brabant blijft achter. West-Vlaanderen komt er ietwat beter uit dan in 2013.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER