Het getroffen gebouw op de Fruithoflaan. “Het is heel eng dat we zoiets hier, in onze rustige buurt, meemaken”, reageert een buurtbewoonster.© BFM

Veroordeelde drugscrimineel geviseerd bij aanslag in Berchem, buurt Fruithoflaan reageert geschokt: “Je verwacht zoiets niet hier”

Berchem -

Op de Fruithoflaan in Berchem is woensdag een aanslag gepleegd aan een appartement. Er werd met graffiti ook een boodschap achtergelaten. Het doelwit was een veroordeelde drugscrimineel. “In onze buurt verwacht je zoiets niet”, zeggen de buren.

Jan Bartosik, Sam Reyntjens, Jarit Taelman

OVERZICHT. Dit is de ellenlange lijst van drugsgerelateerde incidenten in en rond Antwerpen

Verschillende bewoners van de anders zo rustige Fruithoflaan werden woensdagnacht omstreeks 2 uur bruusk uit hun slaap gewekt door een luide knal. Aan een van de appartementsblokken was een knalvuurwerk van het type Cobra tot ontploffing gebracht.

Een van de ramen van de inkom sneuvelde. Op de overgebleven ramen was met graffiti de boodschap “Shady homo show me your power” achtergelaten. De politie startte onmiddellijk een onderzoek naar de omstandigheden. Ook ontmijningsdienst Dovo en het gerechtelijk lab kwamen ter plaatse voor sporenonderzoek.

Rustige buurt

’s Ochtends staat een iets oudere dame – die aan de andere kant van het getroffen appartementsgebouw woont – even stil bij wat er vannacht is gebeurd. “Ik ben er toch niet gerust in”, vertelt ze. “Het is heel eng dat we zoiets hier, in onze rustige buurt, meemaken. Wie het doelwit van de aanslag is, geen idee. We hebben weinig contact met die kant van het gebouw.”

Of ze al eens schimmige figuren heeft gezien rond het domein? “Goh, veel wandelaars gebruiken deze doorgang om de weg af te snijden. Als we iedereen die hier loopt als verdacht moeten gaan beschouwen... Als je je daarmee bezighoudt, word je gek. Wel hebben ze hier eens wapens gevonden in de struiken. Het is dus niet de eerste keer dat we met criminaliteit geconfronteerd worden.”

© jtp

Vier jaar cel

Een link met het criminele milieu, meer specifiek het drugsmilieu, is uiteraard een van de pistes die onderzocht wordt. Met de aanslag viseerden de daders vermoedelijk C.K., die in het appartementsgebouw woont. De correctionele rechtbank in Antwerpen veroordeelde de man vorig jaar tot vier jaar cel in een drugszaak.

K. kwam in het onderzoek naar voor als een spilfiguur binnen de criminele organisatie die zich inliet met de handel in verdovende middelen. Hij trof onder meer voorbereidende handelingen met het oog op de invoer van drugs, maar werd eveneens betrapt op de verkoop van cocaïne, MDMA, cannabis en ketamine.

Vlekverwijderaar

“Wat er vannacht is gebeurd, leeft wel in het gebouw”, gaat de oude vrouw verder. “Iedereen belt elkaar op om te checken of alles oké is.” De dame heeft er vannacht haar slaap in ieder geval niet voor gelaten. “Ik ben hardhorig”, zegt ze met een glimlach. “Ik heb dus rustig doorgeslapen.”

Even verderop, bij de kapotte deur en de graffiti, staan nog enkele buurtbewoners. “In de binnendeur zijn precies ook kogelgaten te zien”, vertelt een van hen. “Of komen die van splinters van de bom? We hebben geen idee. Je verwacht zoiets niet in onze buurt. Veel doet het mij nu ook niet, hoor. Ze doen zulke dingen altijd ’s nachts, en dan kom ik niet buiten.”

Ondertussen zijn ook de conciërges van het gebouw druk bezig de schade te herstellen. Met een doekje en een vlekverwijderaar halen ze de graffiti weg, en dat lukt aardig. “We beheren verschillende gebouwen, maar dit hebben we nog nooit meegemaakt”, vertellen ze. “Waarom gaan mensen niet eerlijk werken voor hun geld? Dan hoeven we zulke vreselijke toestanden niet mee te maken.”

© BFM

© BFM

© BFM

© BFM

© BFM

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER