Greenpeace-activist hangt met klimtouw langs het gebouw waar de eerste internationale top rond kernenergie gehouden wordt.
Foto: Belga

Protest tegen nucleaire top in Brussel: "Kernenergie is een van de grootste klimaatmisdaden" 

In Brussel voert een internationale coalitie van klimaat-, milieu- en vredesactivisten actie tegen de internationale nucleaire top waar vandaag 30 regeringsleiders en staatshoofden bijeenkomen om de toekomst van kernenergie te bespreken. Als reactie op de top organiseren de actievoerders ook een eigen, alternatief evenement. "Ze hullen zich in een groen jasje terwijl nucleaire energie het klimaatbeleid ondergraaft ", klinkt het.

De Global Nuclear Energy Summit, de eerste internationale top rond kernenergie, is een gezamenlijk initiatief van premier Alexander De Croo (Open VLD) en Rafael Grossi, directeur-generaal van het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA). In het kader van de top, verzamelen delegaties uit tientallen landen zich vandaag in Heizel, vlakbij het Atomium in Brussel.

De top komt voort uit de recente klimaattop, COP28, in Dubai waar kernenergie expliciet genoemd werd als een alternatieve, klimaatvriendelijke energiebron. In een akkoord engageerden 20 landen zich voor een verdrievoudiging van de nucleaire energie tegen 2050. 

Terwijl zowat 30 staatshoofden en regeringsleiders bespreken hoe ze dat voor elkaar willen krijgen, is op enkele meters verder tegelijk een tegenbetoging van milieu- en klimaatorganisaties aan de gang, die net protesteren tègen kernenergie. Het gaat om activisten van onder meer Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu, het European Environmental Bureau, Don't Nuke the Climate en International Physicians for the Prevention of Nuclear War. 

Alternatief evenement

De organisaties dienden een aanvraag in om aanwezig te zijn op de top, maar die werd geweigerd. Als reactie daarop organiseert Bond Beter Leefmilieu een eigen, alternatief evenement genaamd Why Nuclear Won’t Save the Climate. 

"De top is één grote goednieuwsshow, waarop elke onafhankelijke stem en zelfs een kritisch publiek worden geweerd. Waarom zijn De Croo en de nucleaire sector zo bang voor een eerlijke en open discussie? We klagen die verkrampte houding aan en organiseren daarom op dezelfde dag als de top een eigen event", klinkt het in een verklaring van Bond Beter Leefmilieu.

Doen alsof de nucleaire industrie dat voor elkaar kan krijgen zal de hele energietransitie alleen maar vertragen

Lorelei Limousin, woordvoerder van Greenpeace EU

Opvallende aanwezige op de alternatieve nucleaire top is federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen), die zowel op de officiële top als op de tegentop spreekt. Over haar samenwerking met De Croo is ze lovend. 

Opvallend: Tinne Van der Straeten laat zelfs een opening voor een verlenging van onze 2 jongste kernreactoren met 20 jaar en geen 10, zoals nu is voorzien.

Op onze vraag wat ze denkt over een 20-jarige verlenging is het antwoord: "Als minister moet je altijd blijven kijken wat er rondom u gebeurt om te zorgen dat we kunnen blijven met zekere energie, betaalbare energie en groene energie." Dat die zekere en betaalbare energie helemaal geen kernenergie mag zijn, komt niet over haar lippen.

Bekijk: Dit antwoordt minister Van der Straeten op de vraag over een verlenging van niet 10 maar 20 jaar

Videospeler inladen...

Klimaatmisdaad

Maar de betogers aan Heizel zijn minder te spreken over de keuzes van De Croo. "We zijn ervan overtuigd dat nucleaire energie een van de grootste klimaatmisdaden is die er bestaat. Ze hullen zich in een groen jasje om zogezegd mee te werken aan een klimaatbeleid, maar eigenlijk ondergraven ze het. Ze beletten dat goedkopere, veilige en groene alternatieven worden uitgebouwd", zegt Mark Alexander van Don't Nuke the Climate.  

"Kernenergie is ongelooflijk duur. Met het geld waarmee men wil investeren in het verdrievoudigen van de nucleaire capaciteiten, kan er een veel grotere productie gerealiseerd worden van klimaatneutrale en hernieuwbare energie."

Nucleaire sprookjes

500 organisaties uit 56 verschillende landen legden deze week een gezamenlijke verklaring af waarin ze overheden oproepen om geen tijd en geld te verspillen aan "nucleaire sprookjes" en in de plaats daarvan in groene energie te voorzien. 

"Het is onmogelijk om politici serieus te nemen als ze het hebben over het verdrievoudigen van de wereldwijde nucleaire capaciteit tegen 2050", zegt Lorelei Limousin van Greenpeace. "Doen alsof de nucleaire industrie dat voor elkaar kan krijgen zal de hele energietransitie alleen maar vertragen."

Wij hebben gevraagd om ook aanwezig te zijn op de top, maar enkel voorstanders van kernenergie zijn uitgenodigd

Jan Van De Putte van Greenpeace

"Waarom zoveel tijd en geld verspillen aan deze nucleaire sprookjes als regeringen hun klimaat- en energiedoelstellingen ook kunnen bereiken met energiebesparingen en hernieuwbare energie?"

"De nucleaire groei waar de industrie op mikt, is gewoonweg niet realiseerbaar", zegt ook Almut Bonhage, beleidsexpert energie bij Bond Beter Leefmilieu. "Elke euro die naar kernenergie gaat, is een verloren euro voor de échte structurele ingrepen die nodig zijn voor een fossielvrije toekomst."

Toegangswegen geblokkeerd

Enkele actievoerders van Greenpeace hebben uit protest bij de start van de conferentie vanmorgen een aantal toegangswegen geblokkeerd. Delegaties moesten door de blokkades een alternatieve route nemen.

"De deelnemers aan de top zijn zeer selectief gekozen. Wij hebben gevraagd om ook aanwezig te zijn op conferentie, maar enkel voorstanders van kernenergie mogen deelnemen. Dit is dus helemaal geen echte conferentie", zegt Jan Van De Putte van Greenpeace.

Meest gelezen