Direct naar artikelinhoud
NieuwsFrankrijk

Stoer of lachwekkend? Boksende Macron lijkt de handschoen op te nemen tegen Poetin

Omstreden foto van een boksende Franse president Emmanuel Macron.Beeld Instagram Soazig de la Moissonnière

De Franse president Emmanuel Macron deed heel wat stof opwaaien op sociale media met nieuwe foto’s waarop hij al boksend te zien is. Velen vragen zich af wanneer ‘Rocky’ het zal opnemen tegen Poetin.

De foto’s van de Franse president werden dinsdag op Instagram geplaatst door zijn officiële fotograaf, Soazig de la Moissonnière. Op de zwart-witfoto’s is een tandenknarsende Macron te zien die met uitpuilende biceps een boksbal aanvalt.

De foto’s worden tegelijkertijd met lof en verontwaardiging onthaald in Frankrijk. Sommigen vergelijken de president met Rocky Balboa, klaar om zijn tegenstander een kopje kleiner te maken. Het tijdschrift Femme Actuelle schreef dat “de man van Brigitte Macron” getoond wordt met “een vastberaden blik, alsof hij de strijd aan wil gaan met zijn tegenstander... Hij lijkt zo hard te slaan dat zijn biceps onder zijn zwarte T-shirt vandaan komt.” Anderen vragen zich al spottend af of de foto’s niet bewerkt zijn, omdat Macrons biceps er groter uitziet dan normaal.

Critici stellen zich vragen bij de timing van de foto’s. De Franse president sprak vorige week immers harde taal naar Rusland, en zei dat het niet uitgesloten was dat Frankrijk grondtroepen naar Oekraïne zou sturen. “We mogen ze niet laten winnen”, klonk het vanuit Parijs. De foto’s doen nu de vraag rijzen in Frankrijk of Macron zich “klaarmaakt om het tegen Poetin op te nemen”.

Maar niet iedereen is opgezet met de Rocky-vergelijking. Zo postte Sandrine Rousseau, een groen parlementslid: “Wat een politieke miserie. Wat een nederlaag voor het progressivisme. En wat een gebrek aan politieke communicatie...”

Twitter bericht wordt geladen...

De Franse presidentsvrouw Brigitte Macron zei in november 2023 al dat haar man twee keer per week bokst. Ook in aanloop van de Olympische Spelen in Parijs poseerde Macron al met bokshandschoenen.

Rocky versus Poetin

Ook Poetin is natuurlijk niet vies van een sportieve foto. De Russische president werd al meermaals gefotografeerd in ontbloot bovenlijf, terwijl hij zijn mannelijkheid al vissend, schietend of paardrijdend etaleert.

De Russische president Vladimir Poetin in Siberië, in 2009.Beeld BELGAIMAGE

De tendens van mannelijke leiders om in hun blote bast of al sportend gefotografeerd te worden, valt volgens Frans historicus Éric Anceau te kaderen in een “neopopulistische viriliteit” waar “bepaalde leiders tegenwoordig dol op zijn, te beginnen met de meester van het genre (tot nu toe) Vladimir Poetin”.

Tijdens zijn verkiezingscampagne in 2022 werd Macron ook al gefotografeerd terwijl hij op een bank lag met een opengeknoopt overhemd dat een harige borstkas onthulde.

Hoewel de boksfoto’s nu het onderwerp zijn van kritiek, merkte het Franse dagblad Le Figaro op dat de foto’s vooral “veel spot hebben opgewekt”.

De boksende Franse president Emmanuel Macron.Beeld Instagram Soazig de la Moissonnière