Vrouw in kritieke toestand nadat ze onwel was geworden in zwembad: “De redders zijn meteen gestart met de reanimatie”

© idh

Sint-Pieters-Leeuw -

Een vrouw uit Sint-Pieters-Leeuw die woensdagnamiddag kwam zwemmen in het Wildersportcomplex werd dankzij het alerte optreden van de aanwezige redders gered nadat ze vermoedelijk onwel was geworden tijdens het zwemmen. De vrouw ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Ingrid Depraetere

Op woensdagnamiddag kan het soms behoorlijk druk zijn in het zwembad in het Wildersportcomplex in Zuun. Ook deze week waren rond 15 uur een vijftigtal zwemmers aanwezig. Plots werd een van de zwemmers, een vrouw uit Sint-Pieters-Leeuw, onwel en kon zich amper nog bewegen. Hierdoor raakte ze in het water in de problemen. Dat werd snel opgemerkt door andere zwemmers en door de twee aanwezige redders die meteen de dame uit het water haalden.

“De dame had zichzelf nog naar de kant kunnen laten drijven en was nog niet kopje-onder gegaan”, zegt diensthoofd Bart Van Onsem van de Leeuwse sportdienst. “De redders zijn meteen gestart met de reanimatie en hebben de ziekenwagen opgeroepen die met de MUG ter plaatse kwam. Ze hebben ook meteen de noodprocedure opgestart die we in zo’n geval toepassen. Dat betekent dat we meteen begonnen zijn met iedereen uit het zwembad te evacueren. Daarvoor schakelen we ook poetshulpen, kassamedewerkers en ander aanwezig personeel in. Ze hebben ook voor de opvang van de ziekenwagen gezorgd zodat die onmiddellijk wist waar de hulp nodig was.” (Lees verder onder het kadertje)

De dame werd na de reanimatie ter plekke overgebracht naar het Erasmusziekenhuis waar ze donderdag nog steeds vocht voor haar leven.

Reanimatie is uitzonderlijk

“In Sint-Pieters-Leeuw hebben we zes voltijdse redders, vier jobstudenten en een flexi. Er zijn er op elk moment altijd twee aanwezig tijdens de openingsuren van het zwembad”, zegt Bart Van Onsem. “Op zo’n noodsituaties trainen we wel regelmatig. Maar het is echt de eerste keer in meer dan twintig jaar dat onze redders iemand in het zwembad hebben moeten reanimeren. Het gebeurt wel vaker dat ze iemand uit het water moeten halen omdat de persoon in de problemen raakt, maar dat is gelukkig meestal preventief. Een reanimatie is zeer uitzonderlijk en in het echt is het toch nog altijd anders.”

“Onze twee aanwezige redders hebben zeer alert gereageerd en alles perfect uitgevoerd wat ze moesten doen volgens het noodinterventieplan. Maar achteraf waren ze wel aangeslagen. De gemeente zorgde voor psycho-sociale bijstand”, vertelt Bart Van Onsem. “We hebben daarom gisteren na de feiten in onderling overleg beslist om het zwembad die woensdag niet meer te heropenen voor het publiek om alles even te laten bezinken. Woensdagavond is wel de zwemclub De Waterleeuwen nog komen trainen maar die hebben hun eigen redders.”

Diensthoofd Bart Van Onsem is fier op zijn team.© idh/if

Fier op team

Donderdag ging het zwembad wel opnieuw terug open voor de scholen in het bijzijn van twee andere redders. De redders die woensdag de dame uit het zwembad haalden en reanimeerden gaan donderdagavond wel opnieuw aan de slag.

“We zijn fier op de manier waarop het voltallige zwembadteam heeft gereageerd op deze noodsituatie. We hopen dat het met de dame in kwestie snel terug goed komt”, besluit burgemeester Jan Desmeth.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen