Illustratiebeeld pensioenen
Volledig scherm
Illustratiebeeld pensioenen © Getty Images/Westend61

“Door hoogste pensioenen te verlagen, kunnen mensen met een zwaar beroep 3 jaar eerder op pensioen”

Een hervorming van het Belgische pensioenstelsel om aan de problematiek van zware beroepen tegemoet te komen, kan op een vrij eenvoudige en budgetvriendelijke manier, zo blijkt uit onderzoek van de universiteiten van Namen en Louvain-la-Neuve, met steun van denktank Itinera. Door de hoogste pensioenen iets af te romen, kunnen laaggeschoolden met een zwaar beroep enkele jaren vroeger stoppen zonder pensioenverlies.

198 reacties

  • Mario DE CAERLE

    1 maand geleden
    Geef iedereen hetzelfde bedrag! "Wie meer bijgedragen heeft", krijgt ook niet meer kindergeld, subsidies voor zonnepanelen of leraren voor hun kinderen. Bovendien hebben die mensen ook meer kunnen sparen. En je betaalt niet je eigen pensioen, je betaalt de pensioenen van de huidige gepensioneerden: het is gewoon een belasting.
  • Anne De Buck

    1 maand geleden
    Briljante studie! Nu ook nog het plan uitvoeren....a.u.b.!!
  • bob jansens

    1 maand geleden
    Eigenlijk worden de mensen in de privé met een goed loon al jaren bestolen, immers voor de berekening van het pensioen gaat men er van uit dat je maximaal 76 395,98 euro bruto/jaar (=5500Euro/m) verdient (loonplafond), maar je betaalt wel op je volledige loon bijdrages... Dit loonplafond is nadelig voor de mensen; het zou veel beter zijn dat men het ganse bedrag in rekening zou brengen en een limitering op het eindbedrag zou toepassen, zodat de 'vette' jaren de mindere jaren zouden compenseren.
  • bob jansens

    1 maand geleden
    het is een voorstel van een professor, die al een ganse carrière actief is in het onderwijs, dus waarschijnlijk vastbenoemd en zeer dikke wedde, wat blijkbaar niet voldoende is want hij heeft ook nog een bedrijf Itenera... aangezien de pensioenen in de privé (ook voor de dikke lonen) sterk beperkt zijn valt er bij de privé niks meer te rapen... dus beperkt de ambtenaren hun pensioen op 4000 Euro netto (dan hebben ze nog veel meer dan de doorsnee werknemer in de privé)
  • Patrick Devogelaere

    1 maand geleden
    Evidentie zelf ... hoog pensioen betekend ook hoog loon gehad hebben ... dat de politiek eerst maar zelf het voorbeeld toont ... bvb bruto pensioen nooit hoger dan €5000 inclusief alle extra's en voordelen.