© REUTERS

Tieners die aanslag op Brusselse concertzaal planden, wilden ook de Eiffeltoren opblazen

De vier Belgische tieners die begin deze maand werden gearresteerd omdat ze broedden op een terreuraanslag op de concertzaal Botanique in Brussel, hadden nog grootsere plannen: volgens het Franstalige RTL Info wilden de vier ook explosieven planten onder de Eiffeltoren in Parijs.

mts
Bron: RTL Info

Tijdens de ondervragingen van de verdachten vroegen agenten of er naast de Botanique nog meer doelwitten waren voor terroristische aanslagen. Eén zo’n plan bleek het neerhalen van de Eiffeltoren. “Sommigen hadden het over een ontmoeting in Parijs. Ze spraken erover het plaatsen van explosieven aan de voet van de Eiffeltoren, zodat die zou instorten”, zegt een bron aan RTL Info.

De vier tieners, tussen de 15 en 18 jaar oud, werden op zondag 3 maart gearresteerd in Ninove, Luik, Brussel en Charleroi. Aanleiding voor de arrestaties waren gesprekken in een online chatgroep via de app Signal, waaruit bleek dat ze geradicaliseerd waren en dat ze een terroristische aanslag beraamden. De vier bleken elkaar niet te kennen in het echte leven. In de week erop volgden nog drie arrestaties in Frankrijk en drie in Zwitserland.

Tijdens de huiszoekingen bij de verdachten werden geen wapens of explosieven ontdekt, maar hun voornemen om over te gaan tot het plegen van een aanslag leek zeer reëel. Zo gingen sommige leden van de chatgroep op zoek naar wapens op het dark web, schrijft RTL Info. Op vrijdag 1 maart werd in de chatgroep gesproken om de maandag erop in actie komen, zo zegt een bron dicht bij de zaak aan RTL. Het federaal parket probeert nog steeds leden van de chatgroep te identificeren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer