Minister van Justitie Paul Van Tigchelt: “Een gevangenis met meer dan 700 gedetineerden kan je niet zomaar onbewaakt achterlaten”

© BELGA

Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) herhaalt dat er bij de staking in de gevangenis van Antwerpen onvoldoende personeel aanwezig was, op het moment dat daar een gevangene het slachtoffer was van verregaande foltering.

mtm

De minister kreeg donderdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer opnieuw vragen voorgeschoteld over de dagenlange mishandeling van de gedetineerde door zijn celgenoten. Intussen zijn de resultaten van een eerste intern onderzoek klaar. Die wijzen volgens de minister op een tekort aan personeel tijdens de staking. “Ik zal de mensen die aan het werk waren niet met de vinger wijzen, ik zal ook de stakers niet met de vinger wijzen”, sprak Van Tigchelt.

Wel merkte hij op dat er in 2019 afspraken zijn gemaakt over de minimale dienstverlening, maar dat er bij de stakingen van de voorbije jaren in 30 procent van de gevallen de bezetting onvoldoende was. “Iedereen beseft dat een gevangenis van ruim 700 gedetineerden geen plaats is die je onbewaakt achterlaat”, luidde het. Hij wil daarom opnieuw met de bonden aan tafel gaan zitten “voor de veiligheid van het personeel en van de gedetineerden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen