Paus Franciscus ontneemt Roger Vangheluwe zijn klerikale status: “Ernstige nieuwe elementen”

Paus Franciscus willigt het verzoek in om Roger Vangheluwe zijn klerikale status te ontnemen. Dat heeft de pauselijke nuntius donderdag meegedeeld. Vangheluwe werd woensdag zelf op de hoogte gebracht van de maatregel, hij blijft op aandringen van de Belgische bisschoppen in afzondering in een abdij in het Franse Solesmes wonen.

jvh, sgg

Vangheluwe (87) nam in 2010 ontslag uit zijn functie als bisschop van Brugge, nadat hij had bekend dat hij zijn minderjarige neef jarenlang had misbruikt. Pogingen om hem zijn bisschoppelijke titel af te nemen, stootten lang op de kerkelijke hiërarchie.

Na herhaaldelijk aandringen van de Belgische bisschoppen én de Belgische overheid, en een brief van Vangheluwe zelf in september – nadat bisschop Johan Bonny hem tijdens een bezoek had gevraagd om zijn titels op te geven, en waarvan de inhoud altijd onduidelijk is gebleven – heeft de paus nu alsnog beslist om Vangheluwe zijn klerikale status te ontnemen.

Nadat er de afgelopen maanden “ernstige nieuwe elementen met betrekking tot de zaak van Vangheluwe” werden gemeld, besliste de nuntiatuur begin maart om het voorstel om de bisschop te ontslaan uit de klerikale staat over te maken aan het Vaticaan. Paus Franciscus willigde dat verzoek op 11 maart in, en beval dat de voorgestelde straf zou worden opgelegd. De paus drukte daarnaast “zijn nabijheid uit met de slachtoffers van misbruik”. De nuntius laat weten dat de paus zich blijft inzetten “om deze plaag in de Kerk uit te roeien”.

LEES OOK. Waarom het bijna onmogelijk is om Vangheluwe zijn titel af te pakken (+)

Woensdag op hoogte gebracht

Vangheluwe verblijft momenteel in een abdij in het Franse Solesmes. Daar werd hij woensdag zelf op de hoogte gebracht van de maatregel. Hij vroeg om te mogen verblijven in een bezinningsoord om er te bidden en boete te doen, zonder verder contact met de buitenwereld.

Vangheluwe kan door zijn laïcisering voortaan in principe gaan waar hij wil, meldt de Bisschoppenconferentie van België. Met de abdij in Solesmes is afgesproken dat hij er verder in afzondering kan verblijven. De bisschoppen hebben erop aangedrongen dat hij dat effectief doet.

Groot respect voor slachtoffers

De Bisschoppenconferentie melden in een persbericht dat ze in de voorbije jaren meermaals gevraagd hebben om de laïcisering van Vangheluwe. “Samen met de slachtoffers van misbruik en vele anderen in onze samenleving, hebben de bisschoppen van ons land het immers altijd een schande gevonden dat Roger Vangheluwe officieel bisschop en priester kon blijven, ook al waren er sinds zijn gedwongen ontslag sterk beperkende maatregelen van kracht”, klinkt het.

“De bisschoppen drukken hun groot respect uit voor de slachtoffers. Zij hebben de moed en de kracht gevonden om hun misbruiker aan te klagen. Hun voorbeeld heeft vele lotgenoten geïnspireerd om op hun beurt hun dader niet langer ongemoeid te laten. De bisschoppen hopen dat deze laïcisering slachtoffers van misbruik mag helpen in hun verwerkingsproces van het misdrijf dat hen en hun naasten zo diep voor het leven tekent.”

Roger Vangheluwe verliest klerikale status

- Na herhaaldelijk aandringen willigde paus Franciscus het verzoek in om Roger Vangheluwe zijn klerikale status te ontnemen.

- Vangheluwe nam in 2010 ontslag uit zijn functie als bisschop van Brugge nadat hij bekend had dat hij zijn minderjarige neef jarenlang had misbruikt. Pogingen om hem zijn titel af te nemen, stootten lang op de kerkelijke hiërarchie.

- Door de Canvasreeks ‘Godvergeten’ kwam de misbruikzaak opnieuw onder de aandacht en kwam alles in een stroomversnelling terecht.

- Onder anderen Jean en Jan getuigden in ‘Godvergeten’ over de paters die hen als kind misbruikten. “Hij leeft nog, weet ik. Hij strijkt nog altijd z’n pensioen op.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen