De pauselijke nuntius heeft de 'klerikale status' van voormalig Brugs bisschop Roger Vangheluwe afgenomen.
Nicolas Maeterlinck

Volgens bisschop Bonny had pauselijk besluit Vangheluwe vroeger gekund: "Zou ons veel zorgen bespaard hebben"

Bisschop Johan Bonny zegt dat de beslissing om de bisschop- en priestertitel van voormalig bisschop Roger Vangheluwe (87) te ontnemen vroeger genomen had kunnen worden. "Het zou ons veel discussie en zorgen hebben bespaard", klinkt het. Volgens priester Rik Devillé is de beslissing "geen straf" en komt die veel te laat.

Paus Franciscus willigt het verzoek in om de klerikale status van Roger Vangheluwe te ontnemen, zo meldde de pauselijke nuntius aan persagentschap Belga vandaag. Dat betekent dat hij geen priester en bisschop meer is. Vangheluwe kwam in 2010 in opspraak nadat bekend raakte dat hij jarenlang zijn neef seksueel had misbruikt.

Intussen komt er veel reactie op het nieuws. Voor bisschop Johan Bonny had de beslissing vroeger genomen kunnen worden. "Het zou ons veel discussie en zorgen bespaard hebben, indien dit vroeger was gebeurd. Daar moet ik geen tekening bij maken." 

Waarom heeft de paus die beslissing nu genomen? "We hebben het dossier opnieuw samengesteld, zo mogelijk met nieuwe elementen die er de voorbije tien jaar bijgekomen zijn", zegt Bonny in "Het Journaal". "Er zijn in de voorbije jaren nog hier en daar verhalen naar boven gekomen. Er is één slachtoffer dat een getuigenis heeft gebracht, maar mij duidelijk heeft gevraagd om anoniem te blijven. Dat is toegevoegd. De kern van het verhaal waarop de beslissing gebeurd is, is en blijft het verhaal van wat met de twee neven (Mark Vangheluwe en zijn intussen overleden broer, red.) is gebeurd, zoals ook beschreven is in het boek van Mark Vangheluwe."  

Bekijk: Bisschop Bonny over het Vaticaan, Vangheluwe en de impact van de hele zaak op de Belgische samenleving

Videospeler inladen...

"Geen straf"

Priester Rik Devillé, die de slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Kerk vertegenwoordigt, zegt dat de beslissing veel te laat komt. "Dit is vijgen na Pasen. Het had al decennia geleden moeten gebeuren. Er zijn zoveel mensen die geen priester of bisschop zijn, dus dat is geen echte straf. Zeker niet nu hij al jarenlang gepensioneerd is."

Ook De Werkgroep Mensenrechten in de Kerk, het onafhankelijk meldpunt bij seksueel misbruik binnen de Katholieke Kerk van België, zit met een dubbel gevoel. "Wat al lang gebeurd had moeten zijn, is nu gebeurd", klinkt het. "Het is niet meer dan normaal dat het gebeurt, de vraag is zelfs waarom het nu pas gebeurd is."

"We vrezen dat de bisschoppen hier nu mee gaan uitpakken en zullen zeggen 'kijk eens wat we allemaal doen, we doen wat we moeten doen'. Ze hebben als demarche tijdens Godvergeten bij de paus aangedrongen om Vangheluwe zijn klerikale status af te nemen, maar eigenlijk is dit zelfs volledig naast de kwestie. Het belangrijkste is wat er in de parlementaire onderzoekscommissie uit de bus gaat komen."

Voormalig rector van de KU Leuven en kerkjurist Rik Torfs noemt het een symbolische en diplomatieke beslissing.

Nieuwe getuigenis

Het Vaticaan besloot om Vangheluwe te sanctioneren, nadat er de afgelopen maanden "ernstige nieuwe elementen" werden gemeld. "We hebben in oktober een nieuw dossier ingediend", zegt Bonny. "Dat bestaat voor het grootste deel uit hetzelfde verhaal van toen, namelijk het misbruik van 2 neven van Vangheluwe."

Maar er is ook een nieuw element bijgekomen in het dossier. "Er heeft zich nog iemand gemeld, en we hebben die getuigenis ook in het dossier opgenomen." Of het om een nieuw slachtoffer van Vangheluwe gaat wil de bisschop niet bevestigen. "De persoon in kwestie heeft gevraagd om absolute vertrouwelijkheid, en dat zullen we ook respecteren", aldus Bonny.

Bezoek paus Franciscus

Opvallend is de timing van de bekendmaking. Mogelijk heeft de paus de beslissing sneller gemaakt omdat hij anders niet welkom zou zijn tijdens zijn bezoek aan ons land, later dit jaar. Bisschop Bonny zegt dat "dat zeker meegespeeld heeft in de verhaasting van de beslissing."

"Dat er op dit moment een beslissing komt wijst erop dat ze de ernst van de communicatie beseffen." Wanneer Paus Franciscus ons land precies zal bezoeken, is nog niet bekend. 

Politieke reacties

Er komt ook reactie uit politieke hoek. Premier Alexander De Croo (Open VLD) noemt het een juiste beslissing. "Ze komt laat maar is wel een noodzakelijke stap voor de slachtoffers in hun zoektocht naar gerechtigheid", klinkt het op X.

Ook Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) reageerde op X. Zij noemt het besluit "een uiterst klein en symbolisch stapje".

"Eindelijk", klinkt het bij Vlaams fractieleider voor Vooruit, Hannelore Goeman. "De Kerk draagt een verpletterende verantwoordelijkheid om het leed van de slachtoffers nu écht te erkennen."

Meest gelezen