De industrie is het meest somber gestemd.© BELGAIMAGE

Limburgse ondernemers verwachten geen heil van nieuwe regeringen

Hasselt -

Nagenoeg vier van de tien Limburgse ondernemingen (39 procent) verwacht niet dat de politieke situatie zal verbeteren na de verkiezingen in juni. Zij verwachten ook niet dat de economische toestand het komend jaar zal opklaren. Vooral de industriebedrijven zijn bijzonder pessimistisch.

Dominiek Claes

© WAS

Dat blijkt uit een bevraging van Voka Limburg bij 300 Limburgse bedrijfsleiders. Bijna de helft van de Limburgse bedrijfsleiders (48 procent) omschrijft het huidige ondernemersklimaat als negatief. Bij de maakbedrijven (industrie) is dat zelfs 56 procent. En veel verbetering verwachten ze niet. Bijna één op de vier bedrijven (38 procent) ziet dat de economische toestand de komende twaalf maanden nog verder bergaf gaan.

Verkiezingen

Van de nieuwe regeringen die na de verkiezingen zullen gevormd worden, verwachten ze ook niet veel heil. Maar liefst 39 procent denkt dat er geen tastbare maatregelen zullen genomen worden om de kar van de conjunctuur te draaien. Vooral het gebrek aan personeel (54 procent), de hoge loonkosten (52 procent) en de vele administratieve lasten (34 procent) vormen de grootste kopzorgen voor de bedrijven.

Johann Leten.© RR

“Als de industrie op apegapen ligt, is dat vaak de aankondiging van moeilijke tijden. Het is toch opmerkelijk dat ondanks de economische groei en het aflopen van de vele steunmaatregelen tijdens de recente crisissen, het gat in de begroting enkel maar is gegroeid,” luidt de commentaar van CEO Johann Leten van Voka Limburg. “Dit bewijst opnieuw dat de nieuwe regeringen meteen aan de slag moeten gaan.”

Conjunctuur

De resultaten van de enquête werden door Voka Limburg donderdag bekendgemaakt tegelijk met de presentatie van de maandelijkse conjunctuurbarometer. Die laat een plafonnering op een laag niveau zien. De dienstensector doet het nog goed, maar de bouw stagneert en de industrie blijft wegzakken. Ook de export - veelal de motor van de Limburgse economie - kent een flinke krimp. Er wordt ook een sterke terugval in de uitgeschreven vacatures vastgesteld. Maar de verwachting blijft dat Limburg tegen de zomer zal kampen met een record van 11.000 openstaande vacatures. De enige lichtpuntjes zijn een stijgend aantal starters en een lichte expansie in het toerisme.

LEES OOK: Bedrijven schroeven massaal investeringen terug: “Gevaar op termijn”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer