Bart De Pauw.© Olivier Matthys

Onrust bij VRT neemt toe na schrappen docu over Bart De Pauw: ook vakbonden moeien zich

Bij VRT rommelt het steeds harder nadat de documentaire over Bart De Pauw onverwacht uit het zendschema werd geschrapt. De vakbonden tonen zich “bezorgd”.

Karsten Lemmens

Bij VRT gaat de storm over de documentaire rond Bart De Pauw, “Het proces dat niemand wou”, niet liggen. Van die docu, die de slachtoffers aan het woord laat van De Pauws grensoverschrijdend gedrag, zou deze week de eerste aflevering worden uitgezonden. Een dag ervoor werd de uitzending abrupt ingetrokken “om alle kansen te geven aan gesprekken tussen partijen in de zaak.”

In een mededeling zegt het gemeenschappelijk vakbondsfront van VRT nu “bezorgd” te zijn over die gang van zaken. “In de eerste plaats zijn we bezorgd om de slachtoffers van Bart De Pauw en met uitbreiding om alle slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag”, klinkt het.” De VRT moet altijd aan de kant van de slachtoffers staan. Het uitzenden van een programma waarin zij vertellen hoe ze alles beleefd hebben, is maatschappelijk zeer relevant en ligt in het verlengde van de publieke opdracht die we als openbare omroep hebben. Wij begrijpen dan ook deze beslissing niet.”

Angst om te melden

Ook vrezen de bonden dat de houding van de VRT-directie over de documentaire maakt dat mensen binnen VRT huiverachtiger zullen staan om melding te maken van grensoverschrijdend gedrag. “De beslissing van de directie om de documentaire niet uit te zenden, kan er toe leiden dat medewerkers zich vragen stellen bij de relevantie van dergelijke meldpunten”, klinkt het. “Als het verhaal van slachtoffers niet gehoord mag worden, waarom zou ik mijn verhaal dan nog doen? Over grensoverschrijdend gedrag mag nooit gezwegen worden.”

Tot slot hekelen de bonden de “cryptische communicatie” van de directie, waardoor er “veel ruimte voor interpretatie” zou ontstaan. “Door op het laatste moment de uitzending van de docureeks te schrappen, ontstaat de perceptie dat de VRT dit doet in ruil voor excuses. Maar voor wat, hoort wat, is geen basis voor échte excuses.”

Vandaag werd duidelijk dat de docureeks door de ceo van de VRT werd geschrapt nadat Bart De Pauw hem had gezegd dat er “nakende excuses” van zijn kant zouden aankomen.

Ceo Frederik Delaplace reageerde niet op vragen van De Standaard voor toelichting. Bij de persdienst viel te horen dat ze de heisa niet begrepen, en niets meer aan de zaak toe te voegen hadden dan de summiere uitleg die eerder deze week werd verstuurd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer