Marie Haegheman, de moeder van James Ensor, poseert op het Westerstaketsel in Oostende.
Foto: Jeffrey Roos

Enige foto van moeder van James Ensor voor het eerst te zien in Oostende

In Oostende is er voor het eerst een foto te zien van de moeder van de beroemde kunstschilder James Ensor. Die foto uit 1913 hangt in een tentoonstelling van de tekenaars Herr Seele en Kamagurka met veel werk rond James Ensor. Herr Seele vond de foto 4 jaar geleden op een brocantemarkt.

Volgens Herr Seele is het de enige foto van de moeder van Ensor die we tot nu toe kennen. Marie Louise Cathérine Haegheman: zo heet de moeder van James Ensor. De vrouw werd in 1835 geboren en overleed in 1915. Ze had de bijnaam "Trinette" en baatte een winkel uit, samen met haar zus Mimi.

In de winkel verkocht ze souvenirs, schelpen, chinoiserie, carnavalsartikelen en ook maskers. Het is daar dat de fantasie van de jonge James tot leven kwam. In veel van zijn schilderijen zullen later maskers opduiken.

Spaans uitziende vrouw

Op de foto poseert de moeder van James Ensor voor een anonieme fotograaf op het westerstaketsel van Oostende. De foto werd in 1913 genomen, 2 jaar voor ze overleed. Herr Seele: "Ensor heeft over zijn moeder geschreven. Hij beschrijft haar als een Spaans uitziende vrouw."

"Voor een kunstenaar is de relatie tot de vader en de moeder erg belangrijk. We weten dat Ensor een goede band had met zijn vader. Maar met zijn moeder had hij een minder goede relatie. En nu zien we die dame voor het eerst. Dat is interessant. Bovendien ziet ze er op de foto uit alsof ze op een schilderij van Ensor staat."

De foto is te zien in "Vive la Sociale", de tentoonstelling van Herr Seele en Kamagurka in Villa Volta, Euphrosina Beernaertstraat 150 in Oostende. De expositie loopt tot 22 september.

Nog veel meer Ensor

In Brussel loopt op dit moment nog een andere tentoonstelling, in KBR: "James Ensor. Inspired by Brussels". Die expo toont de band tussen Ensor en Brussel, waar hij zich leerde ontplooien tot kunstenaar. De tentoonstelling loopt nog tot 2 juni.

In Oostende loopt nog tot 14 april de expo "Rose, rose, rose à mes yeux. James Ensor en het stilleven in België 1830-1930". Die expo concentreert zich volledig op de stillevens van Ensor.

Nog tot 19 mei kan je zelf ook een eigen kunstwerk insturen, geïnspireerd door James Ensor. De Nationale Expo verzamelt al die werken, een jury kiest 70 werken die een eigen expo verdienen in KBR in Brussel. Ketnet doet ook mee met De Nationale Ketexpo.

Meest gelezen