Asielzoekers aan Klein Kasteeltje/ Migratie-onderzoeker Pascal Debruyne.
Volledig scherm
PREMIUM
Asielzoekers aan Klein Kasteeltje/ Migratie-onderzoeker Pascal Debruyne. © ID/ Fred Debrock

Waarom zijn er minder asielzoekers in ons land? “Via WhatsApp krijgen ze de beelden te zien van de crisis in de opvang bij ons”

Het aantal mensen dat voor het eerst asiel aanvroeg in de EU steeg vorig jaar met 20 procent, maar in ons land liep het aantal aanvragen fors terug. Hoe komt dat asielzoekers liever andere bestemmingen kiezen dan België? Hoe groot is die daling? Voor migratie-onderzoeker Pascal ­Debruyne (Odisee-hogeschool) komt dit zeker niet als een verrassing: “Ik mag hopen dat dit geen bewust beleid is.”

35 reacties

  • Willy Masson

    1 maand geleden
    Als dit werkt is het een toeval, zoveel verstand zit er niet in Vivaldi om dit bewust te doen.
  • luc De Vriese

    1 maand geleden
    Heel het asiel en migratiegebeuren moet omgedraaid worden :Asiel en eventuele arbeidsmigratie moet verplicht aangevraagd worden in het thuisland, het land van vertrek op een ambassade van een EU land. Als dat toegekend wordt, kan de asielzoeker/migrant een gewone reis maken, zonder risico's (een reis nu duurt soms 2 jaar, oversteek van Sahara of de zee is levensgevaarlijk). En vooral moet er geen mensensmokkelaar grote bedragen betaald worden. Zonder papieren en ID kan je dan de EU niet binnen.
  • Steven Van nuffelen

    1 maand geleden
    Nu werk maken van snellere procedures en effectieve uitzetting bij geen recht op asielaanvraag en we kunnen de opvangcentra afbouwen. Vooral nog wat beeldmateriaal verspreiden van volle vliegtuigen gedwongen repatriëring. Wie recht heeft op bescherming krijgt het, wie wil komen profiteren of criminele gedachten heeft. Bespaar u het boottochtje. Zo duidelijk mogen we toch zijn?
  • Luc Coosemans

    1 maand geleden
    Verdeling van de asielzoekers over Europa op basis draagkracht van de landen? De draagkracht van Vlaanderen en ook Nederland, voor verdere bevolkingsgroei is op basis ecologische duurzaamheid nul, maar is een afname van de bevolkingsdichtheid ten zeerste gewenst.
  • Nico Claesen

    1 maand geleden
    Zoals altijd in dit land wordt er weer mooi getoverd met cijfers. Enkel het aantal aanvragen van alleen staande is gedaald in Belgie. Maar voor de rest zwijgen ze er over dat de gezinnen nu met meer zijn.