De weg naar de Paterberg is weer open voor alle verkeer.© Peter Malaise

Johan Museeuw fietst pas herstelde weg naar Paterberg officieel in: “Net op tijd klaar, want een alternatief was er niet”

Kluisbergen -

De toegangsweg naar de befaamde Paterberg is donderdagmiddag officieel geopend. Johan Museeuw reed de weg in. De organisatoren van de E3 en de Ronde kwamen tevreden de nieuwe toestand bekijken.

Peter Malaise

Morgen, vrijdag, rijdt de E3 over de pas opengestelde weg naar de Paterberg. De Paterberg is ook voor de E3 een certitude in het parcours. Een week later, op 31 maart, is de helling van een nog groter belang. De Paterberg wordt twee keer beklommen in de Ronde van Vlaanderen, de tweede keer als laatste helling op 15 kilometer van de finish. Cruciaal dus.

Door een grondverzakking in januari was de aanloop naar de Paterberg een tijdje afgesloten voor alle verkeer tussen de Rampe en de Middelloopstraat. De grond was aan de zijkant over 80 meter helemaal verdwenen. Intussen is de weg hersteld.

LEES OOK. Grondverzakking aan de Paterberg brengt ook wielerwedstrijden in de problemen: “Zelfs de afsluiting is meters naar beneden gevallen”

LEES OOK. Werkzaamheden aan Paterberg gestart na ernstige grondverzakking: “Nog niet zeker dat de E3 er kan passeren”

LEES OOK. Paterberg weer bereikbaar voor fietsers, auto’s moeten nog een week wachten

Organisator Wim Van Herreweghe van de Ronde van Vlaanderen kwam donderdag samen met Jacques Coussens van de E3 de gemeente Kluisbergen en aannemers Soetaert en Depriester bedanken. “Er was geen alternatief”, zei Van Herreweghe. “Alles moest op tijd klaar zijn en we zijn zeer blij dat dit gelukt is. Dit is een strook waar de renners voluit gaan. De eerste keer zit alles op een lint, want men wil een goede positie aan de voet van de Paterberg, de tweede keer gaat iedereen ook vollebak. We gaan kijken of we hier in extra bescherming moeten voorzien, op het eerste gezicht niet. Wie over of onder de beveiliging gaat, zal diep vallen, maar dat was hier vroeger ook zo. Door de begroeiing viel het niet op. De diepte ligt ook in de binnenbocht, wat het minder gevaarlijk maakt.” (Lees verder onder de foto)

Werfleider Pieter Verstraete bij de wegverzakking aan de Paterberg die inmiddels is hersteld.© Peter Malaise

Overvloedige regen

Oud-renner Johan Museeuw reed de nieuwe weg in. “Ik woon hier wat verder en het is goed dat de werken klaar zijn. De Paterberg willen alle toeristen oprijden.”

Begin januari verzakte een deel van het aanpalende bos aan de hoek van de Middelloopstraat met de Rampe door de overvloedige regen. De grond was verdwenen tot vlak tegen de weg. Nadat de werken begonnen waren, zakte de grond verder weg, zelfs in die mate dat een deel van het asfalt volledig onderspoeld was en ging zweven. Door de diepe damplaten is de weg weer stabiel gemaakt. De ruimte tussen de platen en de weg werd opgevuld met aarde.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer