Rosanne Coetsier springt in de bres voor roodharigen: "Het is mijn passieproject."
Foto: Agneskena

Roodharige Rosanne organiseert kunstenfestival in Brussel met enkel roodharige artiesten

Op het 'Ginger Art Festival' in Sint-Jans-Molenbeek, Brussel, zijn alleen roodharige artiesten aan het werk te zien. 8 natuurlijk roodharige artiesten uit onder andere België, Frankrijk en Argentinië stellen er hun werk tentoon. Organisatrice Rosanne Coetsier, zelf roodharig, vindt dat roodharigen meer positieve aandacht verdienen.

"Er zijn heel veel vooroordelen en stereotypen over roodharige mensen", vertelt Rosanne Coetsier uit Brussel. "Er is vooral een verschil tussen roodharige mannen en vrouwen. Roodharige vrouwen worden als sensueler gezien en als promiscue, terwijl rosse mannen eerder gezien worden als Vikings of als sukkels." 

De twintiger springt in de bres voor roodharigen. "Het is mijn passieproject. Roodharigen verdienen meer positieve aandacht." Op het kunstenfestival dat zij cureert, zijn dus alleen maar natuurlijk roodharige artiesten welkom. "Om hen te vinden, plaatste ik een oproep op mijn Instagram-profiel. Daar kwam veel meer respons op dan ik aanvankelijk gedacht had. Ik had keuze te over." 

Rossisme

18 roodharige artiesten uit onder andere België, Frankrijk, Argentinië, Turkije en Nederland zijn morgenavond te zien op het Ginger Art Festival in kunstencentrum Recyclart in Sint-Jans-Molenbeek. Bezoekers mogen zich verwachten aan een mix van beeldende kunst, live muziek en dans en een live podcast over roodharigen in de kunstwereld. 

"In oktober van 2023 ben ik begonnen met 'De Rossistische Podcast', waarmee ik de vooroordelen en stigmatisering rond roodharigen wil doorbreken." Voor die vooroordelen en stigmatisering heeft Rosanne zelfs een woord bedacht: "rossisme". "Die podcast sloeg ontzettend aan. Veel roodharige mensen herkennen zich er in."

Meest gelezen