Beeld ter illustratie.
Foto: Getty Images

Amerikaanse regering daagt technologiereus Apple voor de rechter wegens monopolie met iPhone

De Amerikaanse regering daagt technologieconcern Apple voor de rechter wegens anticoncurrentiële en monopolistische praktijken in verband met zijn iPhone. Het is de eerste grote antitrustzaak van de regering van president Joe Biden tegen het Amerikaanse technologieconcern.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie en 16 staten hebben een klacht ingediend tegen Apple. Ze verwijten het technologieconcern dat het de concurrentiewetgeving heeft overtreden door rivalen de toegang te ontzeggen tot de hardware- en sofwarefuncties van de iPhone, zijn populaire smartphone.

Op die manier worden innovaties bemoeilijkt die het de klanten makkelijker zouden maken om van smartphone te wisselen.

Een iPhone in de Apple Store, archiefbeeld.
Foto: AFP

"Onze klacht is dat Apple een monopolie heeft op de smartphonemarkt", zegt minister van Justitie Merrick Garland. "Niet enkel door de competitie voor te blijven uit eigen verdienste, maar door de federale antitrustwetgeving te schenden. De consument zou geen hogere prijs moeten betalen, omdat bedrijven de wet niet naleven."

Volgens de minister "heeft Apple zijn monopolie niet gecreëerd door zijn eigen producten beter te maken, maar door de producten van anderen slechter te maken".

Bekijk - Minister van Justitie Merrick Garland over de klacht tegen Apple:

Videospeler inladen...

De zaak is aangespannen voor de federale rechtbank van New Jersey. Dat gebeurt na een onderzoek dat 5 jaar duurde en dus nog onder de regering van Donald Trump werd opgestart.

Voor de huidige regering van Joe Biden is eerlijke concurrentie een van de hoekstenen van haar economisch beleid, waarbij vooral bedrijven uit Silicon Valley op de radar staan.

De voorbije jaren lag Apple vooral onder vuur, omdat het derde bedrijven verplichtte om te passeren via zijn appstore - waardoor ze bij elke transactie een commissie moesten betalen aan Apple. 

Apple ligt ook in Europa onder vuur: eerder deze maand kreeg het van de Europese Unie een boete van 1,8 miljard euro wegens het misbruik van zijn machtspositie in de markt voor muziekstreamingdiensten. Het bedrijf ging in beroep.

Apple: "Gevaarlijk precedent"

Apple vreest dat de rechtszaak tegen het bedrijf "een gevaarlijk precedent" zal creëren, "waarbij de regering zwaar zal wegen op de ontwikkeling van technologie voor het grote publiek". Dat zegt het technologieconcern in een eerste reactie.

"Deze gerechtelijke actie vormt een bedreiging van wie we zijn en van de principes die de Apple-producten onderscheiden op een zeer concurrentiële markt", zegt het bedrijf.

Het aandeel van Apple heeft vanmiddag meer dan 3 procent verloren op de beurs van Wall Street.

Meest gelezen