CD&V-parlementslid Robrecht Bothuyne
Foto: Belga

Uitzonderlijk, maar louter symbolisch: Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) krijgt blaam na overtreden deontologische regels

CD&V-parlementslid Robrecht Bothuyne heeft een blaam gekregen van de deontologische commissie van het Vlaams Parlement. De commissie tikt hem op de vingers omdat hij bij zijn tussenkomst in een bouwdossier niet in het algemeen belang gehandeld heeft. De blaam is erg uitzonderlijk, maar louter symbolisch.

Bothuyne kwam vorige week in opspraak omdat hij als Vlaams Parlementslid tussenbeide is gekomen in een vergunningsdossier waarin hij zelf belangen had. Volgens de deontologische commissie overtrad hij daarmee de regels. 

Zijn gedrag is volgens een meerderheid van de commissie - enkel de CD&V-leden en één N-VA'er gingen niet akkoord- in strijd met artikel 5 van de deontologische code. Die houdt in dat parlementsleden "bij hun optreden in en buiten het parlement en in hun contacten met individuen, groepen en instellingen voorrang moeten geven aan het algemeen belang boven particularistische belangen en elke vorm van belangenvermenging moeten vermijden". 

Een blaam is symbolisch en heeft verder geen gevolgen voor Bothuyne of zijn rol als parlementslid. Tijdens de volgende plenaire vergadering wordt de blaam officieel uitgesproken.

Ik heb steeds gehandeld in eer en geweten
Robrecht Bothuyne (CD&V)

"Ik neem akte van het resultaat van de stemming in de commissie", reageerde Bothuyne achteraf. "Ik heb steeds gehandeld in eer en geweten en ik heb steeds de deontologie als volksvertegenwoordiger gerespecteerd. Ik heb vandaag in alle transparantie overlopen hoe alles gelopen is."

"Ik ben tevreden dat deze zaak nu kan afgesloten worden. Ik zal me nu verder concentreren op mijn parlementair werk", concludeert hij. 

Contact met topambtenaar

De bal ging aan het rollen na een reportage van Pano over wateroverlast in de Denderstreek. Daaruit bleek dat Bothuyne tussenbeide is gekomen in een vergunningsdossier van projectontwikkelaar Provum in Oudenaarde. Bothuyne is voor de helft eigenaar van dat bedrijf.   

Wie is Robrecht Bothuyne?

Bothuyne is nationaal ondervoorzitter van de CD&V en Vlaams Parlementslid. Hij is ook eerste schepen in de gemeente Kruisem. Daarnaast is hij voorzitter van de organisatie van Nokere Koerse.

Voor de verkiezingen kreeg Bothuyne de tweede plaats op de Oost-Vlaamse CD&V-lijst voor het Vlaams Parlement.

Het departement Omgeving, een administratie van de Vlaamse overheid, ging namelijk in beroep tegen de vergunning die Provum kreeg om 25 nieuwe woningen te bouwen. Bothuyne nam daarop contact op met de topambtenaar van het departement.

In een mail aan de stad Oudenaarde - verstuurd met zijn e-mailadres van het Vlaams Parlement - liet hij de bevoegde diensten weten dat het departement na Bothuynes tussenkomst bereid zou zijn het beroep tegen de vergunning te herevalueren en zelfs in te trekken.

"Het gebruik van mijn professioneel e-mailadres was onzorgvuldig", geeft hij toe. "Hoewel er op dit moment geen regels bestaan over het gebruik van het e-mailadres van het Vlaams Parlement, kan dit een verkeerde schijn opwekken."

"Belangrijk signaal"

"Parlementsleden mogen hun mandaat niet gebruiken om tussenbeide te komen in persoonlijke zaken. En dat heeft Bothyune wel gedaan", zegt Hannelore Goeman (Vooruit) die samen met Elisabeth Meuleman (Groen) een klacht had ingediend tegen Bothuyne. "Er zijn deontologische regels die moeten worden gevolgd. Parlementsleden hebben een voorbeeldfunctie. De juiste beslissing is nu genomen. Dat is belangrijk voor de geloofwaardigheid van het parlement."

" Dat er een blaam wordt uitgesproken is een belangrijk signaal", voegt Meuleman eraan toe. "Als de politiek nog enige geloofwaardigheid wil behouden, moeten we ze opkuisen en mogen we geen belangenvermenging dulden. Regels zijn regels en ze gelden voor iedereen, ook en zeker voor politici zelf."

Eerder al vragen rond partijdigheid

Uit verder onderzoek van Pano blijkt dat Bothuyne ook vorig jaar al op de vingers werd getikt in een bouwdossier. Audit Vlaanderen onderzocht de verkoop van een gemeentegrond in Kruisem, waar Bothuyne eerste schepen is.

Hij organiseerde een gesprek met de partijen die betrokken waren bij de mogelijke verkoop. Dat gesprek kon de indruk geven dat Bothuyne partijdig was en lijkt volgens het onderzoek strijdig te zijn met de deontologische code voor mandatarissen.

Het onderzoek van Audit Vlaanderen staat los van de zitting van de deontologische commissie. De bevindingen uit het onderzoek waren dus geen element in de overwegingen van de commissieleden. 

Uitzonderlijk

Dat een Vlaams Parlementslid een blaam krijgt is erg uitzonderlijk. In 2005 kreeg toenmalig parlementslid Jaak Gabriëls (Open VLD) er een omdat hij 2 keer tussenbeide was gekomen bij de toewijzing van een sociale woning.

Afgelopen december behandelde de deontologische commissie nog een klacht over Vlaams Belang-parlementslid Filip Dewinter, maar die klacht werd onontvankelijk verklaard. 

Meest gelezen