Tim Wellens en Tadej Pogacar zijn altijd wel in voor een grap.© BELGA

Plus ArtikelWielrennen E3 Saxo Classic

Ook Tim Wellens speelde ooit verstoppertje à la Pogacar tijdens de koers: “We verstopten ons achter een muurtje”

Tim Wellens kent zijn zes medemaats voor de E3 Saxo Classic. Tadej Pogacar hoort daar niet bij. Die speelt in de Ronde van Catalonië – letterlijk en figuurlijk – met de concurrentie. Dinsdag zette hij het peloton voor schut met een ‘schijnontsnapping’. Een grap waaraan ook Wellens zich al bezondigde.

Rob Rodiers

“Klopt, dat was in de Ronde van Italië van 2018 met partner in crime en ploeggenoot Adam Hansen (momenteel voorzitter van de rennersvakbond CPA, red.)”, ziet de Truienaar gelijkenissen met de truc spéciale van het UAE-duo Pogacar-Novak in Catalonië. “Na mijn ritwinst was de roze leiderstrui binnen handbereik, dus waagde ik veelvuldig mijn kans om de kloof richting de kopgroep – waartoe ook Lotto-ploegmaat Tosh Van der Sande behoorde – te dichten. Uit de greep blijven van het peloton lukte echter niet. Mitchelton-Scott (de voorganger van het huidige Jayco-AlUla, red.) controleerde de koers om het roze van Simon Yates veilig te stellen. Tot Manuel Senni plots wegsprong.”

“Adam Hansen en ik schoven met ‘m mee. Het gat met de eersten was inmiddels te groot geworden om te overbruggen en aangezien Tosh vooraan reed, leek het ons verstandiger om ons terug te laten inlopen. Alleen hadden we zelf ook een dusdanig mooie kloof op het peloton dat we besloten om ons links van de weg achter een muurtje van een camping te verstoppen. (lacht) Het peloton stoof ons voorbij. Waarna we duchtig moesten achtervolgen om weer aansluiting te krijgen. Het duurde namelijk even vooraleer we weer op snelheid waren gekomen.”

“We hadden een dusdanig mooie kloof op het peloton dat we besloten om ons links van de weg achter een muurtje van een camping te verstoppen. Het peloton stoof ons voorbij”

Tim Wellens

UAE - Team Emirates

“Eenmaal aangesloten ben ik achteraan blijven hangen. Adam Hansen is toen wel naar voren gereden, om langs de renners te rijden die achter ons aan het jagen waren. Vooral om hun gezichten te kunnen zien, toen ze beseften dat ze een nutteloze achtervolging aan het rijden waren. Dat moet blijkbaar geld waard geweest zijn. De eerste dagen konden de renners van Mitchelton-Scott er niet om lachen. Nadien gelukkig weer wel”, besluit Tim, die lang niet de eerste is die een voltallig peloton bij de neus nam. Het gebeurde al in de tijd van… Roger.

Tim Wellens, hier in tweede positie in Milaan-Sanremo.© Getty Images

‘Laffe’ De Vlaeminck versus Merckx

In de Ronde van 1970 ging De Vlaeminck in de aanval op het moment dat het peloton een plaspauze hield. De Vlaeminck had met zijn vriend Jean-Pierre Monseré afgesproken dat hij zich vervolgens zou verstoppen in een berm, achter een van de vele tunnels. Toen Eddy Merckx na zijn plaspauze weer in het peloton zat, zei Monseré hem met gladgestreken gezicht dat de laffe De Vlaeminck in de aanval was gegaan. Merckx zette zich als een bezetene op kop en begon te jagen... tot hij een tijd later recht in de ogen van een geamuseerde De Vlaeminck keek. Verhalen als deze zijn van alle tijden, maar in het moderne tijdperk – waarbij de stress hoger ligt en de mediabelangstelling alomtegenwoordig is – zijn dergelijke grappen bijna onmogelijk geworden.

Vandaar dat Wellens vrijdag in de E3 Saxo Classic geen plannen heeft om verstoppertje te spelen. Integendeel, de Truienaar voert – bij gebrek aan Pogacar – de troepen van UAE-Emirates aan in en rond Harelbeke. Wellens krijgt onder meer Hirschi en Politt aan zijn zijde om het leven van heerschappen als Van Aert, Van der Poel, Pedersen, Girmay en Alaphilippe zuur te maken. Naast Wellens stapt nog een tweede Limburger op: Kamiel Bonneu (Team Flanders-Baloise). De Achelse klimmer hoopt de 2.400 hoogtemeters gedurende de 207 kilometers in zijn voordeel om te buigen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer