Onderwijs

Professor van Europacollege in Brugge ontslagen voor grensoverschrijdend gedrag

© Simon Mouton

Het Europacollege in Brugge heeft een professor ontslagen nadat die beschuldigd werd van grensoverschrijdend gedrag. De professor moest zich verantwoorden voor een intern comité, maar toonde daar geen begrip of spijt.

hdb

De professor, een Franse vijftiger die al 24 jaar actief is bij het college als directeur Europese politieke en bestuursstudies, werd midden februari op non-actief gezet na een klacht van meerdere (gewezen) studentes over zijn gedrag. De feiten werden aan het licht gebracht door de Europese nieuwssite Politico.

De man moest zich vlak na de feiten aan het licht kwamen verantwoorden voor een intern comité van het Europacollege. Daar toonde hij volgens de comitéleden geen enkel teken van begrip of berouw. Het comité kwam daarop tot de conclusie dat de professor niet bij de school hoort te blijven. Rector ­Federica Mogherini, de Italiaanse gewezen Hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, heeft de mening van dat comité gevolgd en de samenwerking met de man definitief stopgezet.

LEES OOK. Opschudding op prestigieus college door ‘garnalenrisotto-gate’, prof reageert furieus: “Ongeziene heksenjacht”

Garnalenrisotto

Een van zijn studentes legde Politico maar liefst 62 e-mails voor van de man. Daaruit moet blijken dat de professor, actief in tal van Europese instellingen, zijn boekje te buiten ging. De man probeerde via zijn privémailadres in haar invloedssfeer te ­komen. Het leidde tot bizarre schrijfsels: hij stuurde haar laat op de avond foto’s van een garnalen­risotto, terwijl hij filosofeerde over hoe ze in de regen wandelde. Hij gaf ook aan met haar een glas te willen drinken, of haar mee te willen nemen naar een restaurant dat een studente normaal niet zou kunnen betalen.

Een studente getuigde bij rector ­Federica Mogherini, de Italiaanse gewezen Hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, dat ze na jaren nog steeds bang is van de man. Hij zou haar op een avond zelfs hebben gevolgd: “Ik heb een keukenmes gekocht. Als hij op een dag zou ­binnenkomen, zou ik hem neer­steken. Het zou wettige verdediging zijn.” Een andere studente kreeg, ruim tien jaar geleden al, om 2 uur ’s nachts via Facebook Messenger een bericht met de vraag of ze hem bewust negeerde.

De professor reageerde fel op de beschuldigingen aan zijn adres. Hij was furieus over wat hij “een ongeziene heksenjacht” noemde en het “onterecht kelderen van zijn jarenlang opgebouwde internationale reputatie”. Hij vreesde dat rector Mogherini altijd “de kant van de slachtoffers zal kiezen”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen