Een Palestijns jongetje bij een vernield gebouw in Rafah, beeld van vorige week.
Foto: AP

Europese Unie wil "onmiddellijke humanitaire pauze" en "duurzaam staakt-het-vuren" in Gaza

In de Gazastrook moet er "onmiddellijk" een humanitaire pauze in de gevechten komen die leidt tot een "duurzaam staakt-het-vuren". Over die oproep zijn de Europese staatshoofden en regeringsleiders het eens geworden op hun top in Brussel. De Verenigde Staten hebben intussen voor het eerst een resolutie ingediend bij de VN-Veiligheidsraad waarin ze het hebben over een "onmiddellijk staakt-het-vuren".

De discussie over het Midden-Oosten en Gaza was door de uiteenlopende gevoeligheden onder de lidstaten als moeilijk aangekondigd, maar uiteindelijk kwamen de 27 leiders snel tot een overeenkomst over een verklaring. Het is de eerste keer sinds oktober dat ze erin slagen om een gezamenlijk akkoord te vinden.

Ze zijn "geschokt door het ongekende verlies aan mensenlevens en de kritieke humanitaire situatie. De Europese Raad roept op tot een onmiddellijke humanitaire pauze die tot een duurzaam staakt-het-vuren leidt, de onvoorwaardelijke vrijlating van alle gijzelaars (van Hamas, red.) en de levering van humanitaire hulp."

De Europese lidstaten dringen er bij Israƫl op aan om alle routes voor de aanvoer van humanitaire hulp te openen, zowel via de lucht, de zee als over land. Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen sprak over een equivalent van 500 vrachtwagens met humanitaire hulp dat dagelijks de Gazastrook moet binnenraken. Daarbij zijn routes over land volgens haar de belangrijkste.

Aan Israƫl wordt gevraagd geen grondoffensief te starten in de stad Rafah, want die dreigt de al catastrofale humanitaire situatie voor de meer dan 1 miljoen gevluchte Palestijnen ter plaatse nog te verergeren.

"Geen reden om ons op de borst te kloppen"

"De situatie in Gaza is absoluut dramatisch. Zolang er geen staakt-het-vuren is, de gijzelaars niet vrijgelaten zijn en het geweld niet is gestopt, is er geen reden om fier te zijn", zegt premier Alexander De Croo (Open VLD). Dit is een "zeer duidelijke en verenigde positie" die opschuift in een richting die ons land al enkele maanden verdedigt, "maar er is geen reden om ons op de borst te kloppen."

De Croo is tevreden dat ook het zeer aanwezige risico op hongersnood in de Gazastrook de conclusies haalde. "Dit is een rechtstreekse vingerwijzing naar het feit dat Israƫl onvoldoende humanitaire toegang geeft en dat het gebrek aan humanitaire toegang de reden is dat zoveel mensen vandaag in hongersnood zitten."

Bekijk: "De 27 landen van de Europese Unie geven een heel duidelijk signaal", zegt premier Alexander De Croo

Videospeler inladen...

Amerikaanse resolutie over Gaza

De discussie overĀ GazaĀ stond al langer gepland, maar de EU werd woensdag in snelheid gepakt door de resolutie die de Verenigde Staten in de VN-Veiligheidsraad heeft ingediend en waarin ze de noodzaak van een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza benadrukken. "Het doet de indruk ontstaan dat Europa weer niet meespeelt", zei een insider in de marge van de top.

In elk geval neemt ook de druk vanuit de VS toe. In de Amerikaanse resolutie wordt gesproken over een "onmiddellijk staakt-het-vuren" in de Gazastrook. Het is de eerste keer dat de VS dat met zoveel woorden uitspreekt. Bij vorige resoluties over Gaza in de VN gebruikte de VS altijd zijn veto.

De oproep gaat gepaard met de oproep tot de vrijlating van gijzelaars in Gaza en de "onmiddellijke, veilige en ongehinderde levering van humanitaire hulp, rechtstreeks aan de Palestijnse burgers in de Gazastrook. Het is niet meteen duidelijk of de VS een harde eis stelt. De stemming staat gepland voor vrijdag.

Meest gelezen