Oekraïense militairen lanceren een drone, archiefbeeld.
Foto: AP

Europese leiders willen winsten op bevroren Russisch geld gebruiken voor Oekraïne

Op de Europese top in Brussel hebben de EU-leiders hun steun uitgesproken voor het voorstel om de overwinsten op bevroren Russische activa te gebruiken om Oekraïne te steunen. Ook militaire hulp moet zo gefinancierd kunnen worden, vinden ze. Dat werd uit diplomatieke bron vernomen.

Het voorstel was al weken in voorbereiding, maar werd pas gisteren geformaliseerd en aan de lidstaten voorgelegd. De EU-leiders zijn nu akkoord gegaan met het principe. De concrete uitwerking is voor hun ministers van Buitenlandse Zaken.

De Europese Commissie heeft het plan uitgewerkt om de 210 miljard euro aan tegoeden van de Russische Centrale Bank die in Europa geblokkeerd zitten - quasi volledig bij het Brusselse effectenhuis Euroclear - te gaan gebruiken. Aan de tegoeden zelf wordt niet geraakt.

Wat wel in aanmerking komt, zijn de winsten die gemaakt worden op het risicovrije herbeleggen van vrijgekomen rentes en dividenden. Volgens de Commissie kan dit jaar al 2,5 tot 3 miljard euro naar Oekraïne vloeien.

Hongarije ligt dwars

Over de besteding van het geld spreken de leiders zich niet uit. De Commissie stelt voor om in 2024 90 procent van de overwinsten in te zetten voor de financiering van militaire steun en 10 procent voor de heropbouw van Oekraïne.

De uiteindelijke verdeling is meteen de belangrijkste knoop die de buitenlandministers moeten doorhakken, maar de leiders geven hen alvast de opdracht de "mogelijkheid om militaire steun te financieren" te weerhouden.

Hongarije liet in de marge van de top verstaan dat het niet wil dat er geld naar militair materieel gaat, tenzij het zelf buiten het mechanisme wordt gehouden.

Ook al lijkt dat een vreemde strategie - het gaat niet om Hongaars geld, maar om de winsten op Russische tegoeden - zal de formele beslissing op de Raad Buitenlandse Zaken in unanimiteit moeten worden genomen, dus met groen licht van Boedapest.

Meest gelezen