Hoe is het om te wonen in Pelt?

Een van de meest nieuwe gemeentes van Limburg? Dat is Pelt, dat op 1 januari 2019 ontstond na een fusie tussen Neerpelt en Overpelt. Aangezien de komende jaren nog verschillende fusiegemeenten zullen ontstaan, is Pelt (samen met Oudsbergen, dat op dezelfde dag ontstond) dus een echte trendsetter. Vertaalt zich dat ook in hoe het is om te wonen in Pelt?

Zimmo redactie
Bron: Zimmo

Facts & figures

Pelt telt 34.347 inwoners en is daarmee qua inwoners de achtste grootste gemeente van Limburg. De oppervlakte is 83,62 km2, waarmee Pelt ook op dat vlak op de 8e plaats in de provincie staat.

Deze nieuwe fusiegemeente bestaat uit drie deelgemeenten: Neerpelt en Overpelt, natuurlijk, maar ook Sint-Huibrechts-Lille. Het unieke aan Pelt is – aangezien Neerpelt en Overpelt tot 2019 volwaardige gemeenten waren – dat je er ook twee echte centra aantreft, met ieder een gezellig marktplein met horeca en kleinschalige handel in verschillende winkelstraten.

Ook andere faciliteiten krijg je hier dubbel. Pelt staat dan ook gekend als een van de drie ‘supermarkthotspots’ in Vlaanderen met de meeste supermarkten per vierkante kilometer: hier je inkopen doen, wordt dus zeer eenvoudig (of moeilijk, als je vaak keuzestress ervaart).

Verschillende cultuurcentra en theaterzalen? Check. Zwembad en meer dan genoeg andere sportclubs en -faciliteiten? Absoluut. Qua onderwijs vind je in elke deelkern een basisschool, en er zijn twee middelbare scholengroepen om uit te kiezen met campussen verspreid over het hele grondgebied.

Pelt ligt op zo’n 35 km of 30 min rijden van provinciehoofdstad Hasselt, via de Noord-Zuidverbinding N74. De expressweg N71 verbindt Pelt in 30 min met Geel en de E313-autosnelweg. In diezelfde 30 minuten ben je ook in Eindhoven trouwens, als je graag eens naar Nederland trekt.

De highlights

In Pelt is Nederland zeer dichtbij, en dat zie je nog het best aan de zes watermolens (én het molenmuseum!) die je terugvindt in het prachtige groene landschap langs de Dommel-rivier. Een molenwandeltocht is dan ook een absolute must. Wandel je wat verder, dan kom je terecht in prachtige heidegebieden en naaldboombossen.

Kortom: zoals veel gemeenten in het noorden van de provincie zijn rust en natuur echt wel de voornaamste trekpleister. Daarnaast is Pelt ook een bruisende gemeente, met zoals reeds gezegd twee gezellige centra waar het ook in het weekend zeer levendig kan worden.

Ook shoppers kunnen terecht in deze gezellige centra van Neerpelt of Overpelt, voor een uitgebreid lokaal aanbod. Wil je er echt een shopping-daguitstap van maken, dan sta je in ongeveer 30 minuten met de auto in Hasselt, Eindhoven, Roermond of Maasmechelen.

Vastgoed in Pelt

Pelt ligt in een prachtige natuurlijke omgeving, heeft zeer veel faciliteiten maar de autosnelweg of eender welke grotere stad is al snel een half uurtje rijden. Wat betekent dat voor de prijs van vastgoed in Pelt?

Uit onze analyse blijkt dat de gemiddelde vraagprijs om in 2023 een huis te kopen in Pelt op € 423.156 lag.

Een appartement kopen in Pelt, kon in 2023 voor een gemiddelde vraagprijs van € 252.391. Voor een appartement met 1 slaapkamer vroeg men € 227.151, voor een appartement met 2 slaapkamers € 259.502. Een appartement huren in Pelt kon je in 2023 gemiddeld voor een vraagprijs van € 798, een huis huren voor € 1.087.

Kriebels om te wonen in deze gemeente? Ga met je gepersonaliseerde route op pad en verken de gemeente! Nog meer hulp nodig? Sla een makelaar in Pelt aan de haak en ga samen op pad! Of wil je liever ergens anders wonen in Limburg? Zimmo heeft het grootste aanbod in deze provincie!

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer