© rr

Opnieuw onderzoek naar mishandeling in gevangenis Sint-Gillis, naar mogelijk dezelfde daders

Sint-Gillis -

Het Gevangeniswezen heeft een onderzoek gevoerd naar een incident waarbij gedetineerden een medegevangene zwaar mishandeld zouden hebben. Het gaat om het tweede soortgelijke incident op korte tijd.

Dirk Coosemans, jvh

De nieuwe feiten zouden op 13 februari plaatsgevonden hebben in de gevangenis van Sint-Gillis. Dealers zouden er drugs over de gevangenismuur op het middenplein gegooid hebben. Vijf gedetineerden zouden vervolgens een medegevangene bedreigd hebben om de drugs de gevangenis binnen te smokkelen.

Het Gevangeniswezen heeft een onderzoek ingesteld naar het incident. “Er werd op 13 februari een rapport opgesteld voor een gedetineerde die in de gevangenis een voorwerp dat werd overgegooid had verborgen en binnengebracht”, klinkt het in een persbericht. Dat onderzoek heeft geen resultaat opgeleverd: “De betrokkene werd gefouilleerd en hij bleek geen strafbare zaken bij zich te hebben”, klinkt het. De gevangenisdirectie heeft naar aanleiding van dit incident wel “passende maatregelen” genomen.

Het zou om dezelfde daders gaan als bij de mishandeling in de gevangenis van Sint-Gillis eerder deze week.

Zelfde vijf gevangenen

Volgens onze informatie zou het om dezelfde vijf gevangenen gaan die eerder deze week in opspraak kwamen wegens mishandeling. Op 7 februari legden ze een medegevangene op de grond en hielden hem onder bedwang om vervolgens hun drugs in zijn anus te proppen. Daarbij zouden ze gebruikgemaakt hebben van een fles. De gedetineerde schreeuwde het uit van de pijn en moest nadien verzorging krijgen.

Het Gevangeniswezen bevestigde eerder aan deze krant dat er voor de feiten van 7 februari een intern onderzoek is gestart. Men bevestigde ook dat er één personeelslid van haar dienst ontheven is omdat die op de hoogte zou geweest zijn van de mishandeling, maar geen actie had ondernomen. Ook de politie is ingelicht en voert een onderzoek.

“Het groepje van vijf is heer en meester op het binnenplein. Niemand wil het volgende slachtoffer van de drugsduwers worden”

Anonieme bronnen

Over de nieuwe feiten van 13 februari is het Gevangeniswezen minder formeel. “Er is gerapporteerd dat er mogelijk een nieuw incident zou zijn geweest. We weten op dit moment niet precies wat daar gebeurd is. We zoeken het uit en hebben daartoe een nieuw intern onderzoek gestart, een tweede onderzoek dus”, klinkt het.

Geen kleine jongen

“Het groepje van vijf is heer en meester op het binnenplein”, klinkt het bij welingelichte bronnen. De andere gedetineerden hebben schrik van hen, klinkt het ook. Het slachtoffer van de feiten van 13 februari is iemand die zit voor feiten van terrorisme. “Zelf geen kleine jongen”, klinkt het. De vijf voeren een schrikbewind. “Sommige gedetineerden die ook geen doetjes zijn, durven niet meer deel te nemen aan de wandeling op het binnenplein. Niemand wil het volgende slachtoffer van de ‘drugsduwers’ worden.”

De feiten in Sint-Gillis spelen zich een beetje af in de schaduw van de foltering van een gedetineerde in de gevangenis van Antwerpen, maar ook dit schandaal is uiterst vervelend voor het Gevangeniswezen. “Deze zaak is evenzeer gelinkt aan de overbevolking van onze gevangenissen”, klinkt het Sarah Grandfils, lid van de Commissie van Toezicht die waakt over de rechten van gedetineerden en de zaak in Sint-Gillis opvolgt.

De gevangenis van Sint-Gillis zou binnen afzienbare tijd de deuren sluiten. Maar door de overbevolking in onze gevangenissen zitten er nog steeds meer dan vijfhonderd gedetineerden, zo vernemen we nog. “En ook hier is, zoals overal, personeel tekort”, zegt Eddy De Smedt van VSOA-gevangenissen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer