Experts zouden katten ’s nachts liever binnen zien.© Shutterstock

Nederlandse gemeente voert ‘avondklok’ in voor katten, ook in Vlaanderen vinden experts dat “een bijzonder goed idee”

Katten, het zijn nachtdieren. Maar in de Nederlandse gemeente Houten zien ze hen op dat moment liever niet buiten rondzwerven. Baasjes worden gevraagd om vanaf 15 april hun huisdieren ’s nachts binnen te houden. De reden? Hun soms moorddadig karakter.

Steven De Bock

Een avondklok voor katten. Dat is wat de Nederlandse gemeente Houten vanaf 15 april wil invoeren. Een echte verplichting wordt het niet, maar de gemeente vraagt katteneigenaars in de buurt van weidevogelgebieden met aandrang om hun huisdier ’s nachts binnen te houden, tot 15 juli.

Tijdens hun nachtelijke zwerftochten zouden de huiskatten immers heel wat jonge vogels doden. De ecoloog Chris Smit van de Universiteit Groningen schat in Nederlandse media dat katten in Nederland jaarlijks tussen 17 en 200 miljoen vogels doden. En het gaat volgens experts al niet goed met de Nederlandse weidevogels.

Een wild idee? Niet volgens Vogelbescherming Vlaanderen. De organisatie heeft geen weet van Vlaamse gemeenten die net zo streng zijn als Houten. “Maar wij kunnen zo’n oproep alleen maar toejuichen”, zegt beleidsmedewerker June Heene. “Ook in Vlaanderen zouden de katteneigenaars hun dieren ’s nachts beter binnenhouden tijdens het broedseizoen. Van maart tot augustus, zeg maar. Vooral de tuinvogels zouden daar wel bij varen. Denk maar aan soorten als de merel, de mus, de mezen, het winterkoninkje en het roodborstje.”

Kwetsbare kuikens

Maar katten trekken vaak verder dan de eigen tuin, en daarom is een nachtelijk huisarrest volgens Heene ook nuttig voor vogels die dicht tegen de grond broeden, zoals weidevogels. “Kuikens in nesten zijn bijzonder kwetsbaar. En ook de vrouwelijke vogels die de eieren warm houden lopen in het broedseizoen groot gevaar.”

“In een ideale wereld zouden katten geen negatieve invloed kunnen uitoefenen op wilde diersoorten, zoals het vangen of verstoren van vogels”

Vogelbescherming Vlaanderen

Vogelbescherming Nederland heeft al langer een officieel standpunt over de relatie tussen huisdieren en wilde vogels. Dat zegt dat katten – en ook honden – “niet in de gelegenheid moeten worden gesteld om wilde vogels te vangen of te doden”. “Huisdiereigenaren moeten aangesproken worden op hun verantwoordelijkheid. Want het laten loslopen van huisdieren kan leiden tot een overtreding van het verbod op het opzettelijk doden of vangen van inheemse vogels.” Daarom krijgen eigenaren het advies om katten altijd binnenshuis te houden, of in ieder geval in afgesloten buitenruimtes. Of aangelijnd. “Daarbij is geen onderscheid tussen gebied, dagdeel of seizoen.” Altijd, zeg maar.

Zeker tijdens het broedseizoen zijn vogels kwetsbaar voor rondzwervende katten.© Volodymyr - stock.adobe.com

Bovendien pleit de organisatie ervoor om in sommige geïsoleerde of kwetsbare gebieden zelfs een algeheel kattenverbod uit te vaardigen.

“In een ideale wereld zouden katten geen negatieve invloed kunnen uitoefenen op wilde diersoorten, zoals het vangen of verstoren van vogels”, zegt Vogelbescherming Vlaanderen daarover. “Maar wij zouden al heel blij zijn met katten die ’s nachts binnen blijven tijdens het broedseizoen.”

Een kat met een belletje

In Amsterdam hebben ze begin dit jaar nog een heel andere oplossing gekozen om katten minder gevaarlijk te maken. Daar vraagt de gemeente aan kateigenaren om hun dier alleen nog naar buiten te laten met een belletje om de nek. Op die manier zouden vogels op tijd gealarmeerd worden en kunnen vluchten. Maar er bestaat discussie over hoeveel last de katten zelf ondervinden van dat getingel.