Wijziging aan nationaal symbool op nieuwe “woke”-truitjes zorgt voor grote onvrede in voetbalminnend Engeland: “Is onze identiteit een grap misschien?”

De Rode Duivels spelen dinsdag een vriendschappelijke interland tegen Engeland, maar aan de andere kant van Het Kanaal wordt er allerminst gefocust op het oefenduel. Kledingproducent Nike en de voetbalbond bevinden zich in het oog van de storm nadat de nieuwe truitjes werden voorgesteld. Niet de kleurencombinatie, wel de ‘look’ van het kruis van St. George, een van de belangrijkste symbolen van Engeland, zorgt voor onvrede.

Quinten Torfs
Bron: Engelse media

In een traditioneel wit thuisshirt en een opvallend paars uitshirt zal de Engelse nationale ploeg in aanloop naar en tijdens het EK in Duitsland komende zomer aantreden. Of de truitjes er tegen EURO 2024 nog volledig hetzelfde zullen uitzien, is daarentegen niet duidelijk. Het kleurenpalet van het kruis van St. George, geborduurd op de achterkant van de kraag, zorgt namelijk voor ophef en onvrede in voetbalminnend Engeland. In dergelijke mate dat zelfs politici, de media, en natuurlijk de fans zich in het debat mengen.

“Een speelse update die moet verenigen en inspireren”, motiveerde Nike hun keuze om de traditionele kleuren (rood en wit) van het embleem overboord te gooien en te vervangen door een mix van blauw, paars en rood. “Schande”, “dom”, en “woke”: zo labelden de Engelsen dan weer het voor consternatie zorgende design waar de kledingproducent mee op de proppen kwam.

Het kruis van St. George kreeg een make-over, tot onvrede van de vaderlandslievende Engelsen.© Nike

Veelzeggende reacties

Op sociale media is er inmiddels zelfs een petitie gestart van en door de fans om “het kruis van St. George te redden”. Die werd intussen al meer dan 21.000 keer ondertekend. Ook de media en zelfs politici zijn allerminst te spreken over de gewaagde keuze van Nike, in samenwerking met de Engelse voetbalbond. Onder meer eerste minister Rishi Sunak en Labour-boegbeeld Sir Keir Starmer namen het design op de korrel. “Geen enkel ander land zou dit toestaan”, aldus Simon Jordan, columnist van ‘The Daily Mail’. “Nike heeft ons niets te leren over onze waarden. De voetbalbond is medeplichtig. Is onze nationale identiteit een grap misschien?”

“Dit is niet het kruis van St. George. Waarom zou dit ontwerp in hemelsnaam inspireren en verenigen? Dit is bullsh*t!”, vulde Chris Sutton van ‘Sky Sports’ aan. Politicus Nigel Farage, voormalig partijleider van de UK Independence Party en van de Brexit Party/Reform UK, labelt het dan weer “een volstrekte grap”.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Voetbalbond geeft geen duimbreed toe

Een reactie van Nike liet niet lang op zich wachten. Volgens de kledingproducent brengen de kleuren een ode aan de trainingsoutfits uit 1966, het jaar dat Engeland wereldkampioen werd. “Ook toen was er blauw, rood en paars. Die kleuren zijn nu gebruikt voor de vlag”, verdedigde Nike zich, in de hoop dat de fans zich meer zullen openstellen voor het nostalgische idee.

De voetbalbond hield zich minder in en gaf meteen aan de truitjes niet te zullen aanpassen richting het EK. Enerzijds uit principe, anderzijds omdat het logistiek onmogelijk is om de geüpdatet versie klaar te hebben voordat het toernooi binnen drie maanden reeds van start gaat.

De Engelse Voetbalbond FA houdt vast aan het controversiële shirt van de nationale ploeg dat eerder deze week door fabrikant Nike aan pers en publiek werd voorgesteld. “Het nieuwe thuisshirt bevat een aantal elementen waarmee we het team willen eren dat ik 1966 wereldkampioen werd”, liet een FA-woordvoerder vrijdag weten. “De kleuren zijn gebaseerd op de trainingsuitrusting van de Engelse WK-helden van 1966. Bovendien is het niet de eerste keer dat het kruis op de shirts niet helemaal rood kleurt. We zijn trots op het rood-witte St George’s Cross, het is de vlag van Engeland. We begrijpen wat dat betekent voor onze fans, hoe die vlag verenigt en inspireert. Ze zal zaterdag dan ook uitgebreid getoond worden op Wembley, als Engeland het in een oefeninterland opneemt tegen Brazilië.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer