Bloemenkrans aan het nationaal monument voor Slachtoffers van Terrorisme in Brussel.
Foto: Belga

Herdenking slachtoffers terreuraanslagen 22 maart: "Plicht om mensen die het moeilijk hebben te blijven ondersteunen"

Exact 8 jaar geleden schrikten de terreuraanslagen in Zaventem en Maalbeek ons land op. Daarom worden vandaag alle slachtoffers van terreur herdacht aan het herdenkingsmonument in de Wetstraat, ook de Belgische slachtoffers van terreuraanslagen in het buitenland. Aristide Melissas, die in 2017 zelf de aanslag in New York overleefde, legt uit waarom dat belangrijk is.

Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813, of op zelfmoordlijn1813.be. Nood aan een gesprek? Dan kan u 24/7 terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106. U kan ook chatten via www.tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Aristide Melissas is zelf actief bestuurslid bij V-Europe, de vereniging voor terreurslachtoffers. Hij vindt het herdenkingsmoment vandaag dan ook heel belangrijk. "Dat is onze morele maatschappelijke plicht. We moeten verder leven, maar ook de onomkeerbare gevolgen van wat er gebeurd is ondersteunen."

"Het is een emotioneel moment, maar het straalt wel veel warmte uit. De aanwezige families moeten niet veel woorden wisselen om elkaar te begrijpen." Premier Alexander De Croo is ook aanwezig om een krans neer te leggen en er wordt een minuut stilte gehouden.

Ozark Henry (links) en Aristide Melissas (rechts) tijdens de herdenking in 2021.
Foto: Belga

Steun voor alle slachtoffers

In eerste instantie stierven er 16 mensen in Zaventem en 16 mensen in Maalbeek, maar ondertussen zijn daar 3 slachtoffers bijgekomen. Zij stierven maanden of zelfs jaren na datum aan euthanasie, zelfdoding en een kanker die niet langer behandeld kon worden. Ook hun namen worden vandaag afgeroepen.

Voor de rest van de maatschappij is het moeilijk om te begrijpen

Aristide Melissas, terreurslachtoffer en bestuurslid V-Europe

"We moeten die mensen ook eren", zegt Melissas. "Voor de rest van de maatschappij is het waarschijnlijk moeilijk om te begrijpen dat er zoveel jaar nadien nog zulke zware gevolgen zijn, dat mensen zelfs besloten om een einde te maken aan hun leven."

"Je kan hulp zoeken, psychologisch of binnen je familie bijvoorbeeld, maar je blijft onmachtig", gaat hij verder. "Het is heel belangrijk om te blijven verstaan dat terrorisme niet niets is."

Rechtvaardigheid is niet alles

Aristide Melissas heeft het ook over het belang van een terreurproces in de verwerking van de slachtoffers. "Dat is misschien niet voor iedereen zo, maar je voelt toch dat je op veel vragen antwoorden krijgt. Ik heb er zelf 2 meegemaakt, hier het proces van 22 maart en dat van ons in New York."

"Je voelt toch dat die gerechtigheid enorm belangrijk is", gaat hij verder. "Zonder die gerechtigheid blijf je met een wrang en naar gevoel achter."

Het is onze plicht om mensen die het vandaag nog steeds moeilijk hebben, te blijven ondersteunen

Aristide Melissas, terreurslachtoffer en bestuurslid V-Europe

"Een proces kan dus wel helpen, maar je kan soms in een moeilijke periode zitten", voegt Melissas toe. "De weg is af en toe echt lang en dat moeten we als maatschappij proberen te begrijpen. Het is onze plicht om mensen die het vandaag nog steeds moeilijk hebben, te blijven ondersteunen."

Schadevergoeding

Aristide Melissas en V-Europe vinden het daarom ook belangrijk dat deze slachtoffers snel een vergoeding kunnen krijgen. Voor veel terreurslachtoffers van de aanslagen op 22 maart, was de verzekeringskwestie namelijk een extra strijd bovenop hun verwerkingsproces. "Wij pleiten al sinds 2017 voor een complete en zo efficiënt mogelijke bijstand", zegt hij.

Er is nu een wetsvoorstel in de maak om deze financiële steun sneller te kunnen verdelen. "Het is een verbetering", zegt hij. "Maar wij pleiten voor een garantiefonds dat totaal in handen is van de staat."

Melissas wil graag eindigen met een oproep aan alle politici: "Ga voor eenheid, niet voor verdeeldheid, dat is net wat de terroristen willen".

Beluister: Het volledige gesprek met Aristide Melissas in De Ochtend

Meest gelezen