© BELGA

Wies Donders voerde helse doodsstrijd: “Ze stierf aan verbrijzeld keelskelet”

Wetsdokter Wim Van de Voorde heeft woensdagnamiddag in het Tongerse assisenhof de talrijke letsels geschetst die bij slachtoffer Wies Donders vastgesteld waren, nadat ze door Hikmet Erme om het leven was gebracht. De gruwelijke beelden van de vermoorde weduwe werden getoond. “Aan de hals en decolleté waren er tekenen van dodelijk, plettend geweld door er bijvoorbeeld op te staan of te stampen. Het keelskelet met strottenhoofd toonde alle mogelijke letsels van toesnoerend, stomp, botsend geweld”, zei Van de Voorde.

wver

Wies Donders moet de zware letsels nog 20 tot 30 minuten overleefd hebben. In een van zijn verklaringen beweerde Hikmet dat Wies nog om hulp zou geroepen hebben. “Uitgesloten. Het slachtoffer kan met het verbrijzeld strottenhoofd niet geroepen hebben. Er zou alleen gerochel te horen zijn geweest”, antwoordde de wetsdokter. Het slachtoffer vertoonde verder kneuzingen aan kin en mond met afgebroken tanden. Hikmet verklaarde ook dat Wies een mes zou hebben afgenomen, dat uit de jas van Hikmet gevallen was. Het verhaal over het mes kon niet gestaafd worden met de wetenschappelijke vaststellingen. Donders was gezien de zware letsels niet meer in staat geweest om een mes vast te grijpen. Wel waren er vier parallelle snijletsels op de rugzijde van de linkerhand van Wies.

Van de Voorde had dergelijke letsels wel al eens gezien toen die bij een slachtoffer waren aangebracht om informatie te bekomen. In deze zaak zou het om de pincode van de bankkaarten kunnen gaan. In een andere versie zei Hikmet dat hij een scartkabel gebruikte om Wies te wurgen. Op een papier met afbeeldingen van verschillende soorten scartkabels van zijn raadsman, Steve Geerdens, wist Hikmet meteen een kabel aan te duiden, terwijl hij in het onderzoek zich niet kon herinneren welk geweld hij gebruikt had. Dat bleek woensdag ook bij de beelden van de reconstructie. In zijn verslag had Van de Voorde genoteerd dat Hikmet zich allerlei details herinnerde over de gebeurtenissen vlak voor en na het doden van Wies Donders, maar het geweld zelf herinnerde hij zich niet.

Narcist

Gerechtspsychiater Rudy Verelst schetste de persoonlijkheid van de beschuldigde. “In zijn persoonlijkheidsstructuur zien we immaturiteit en narcistische aspecten. Hij kan moeilijk authentieke relaties aangaan. Hij heeft een andere persoon nodig om te bestaan. Hij is toerekeningsvatbaar. Vanuit psychiatrisch oogpunt is er geen recidivegevaar, maar we hebben uiteraard geen glazen bol”, aldus de psychiater. Hikmet Emre zat woensdag geregeld met zijn hoofd te schudden, vooral bij de getuigenis van zijn vader.

Donderdag vanaf 10 uur komen nog twee zussen van Wies Donders aan het woord. Daarna getuigen twee broers van de beschuldigde en wordt het getuigenverhoor beëindigd. Advocaat Paul Engelen zal ook pleiten namens de vier zonen en twee zussen van het slachtoffer.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer