© Tom Palmaers

Medewerkers Nedcar akkoord met langere werkdag

De productietijden bij VDL Nedcar in het Nederlandse Born (net over de Belgische grens met Dilsen-Stokkem) worden zeer snel verruimd naar 9,5 uur per dienst. Dat heeft een tweederde meerderheid beslist.

Het productiepersoneel is in ruime meerderheid akkoord met de nieuwe roosters, zo blijkt na telling van de stemformulieren. “Ongeveer twee derde heeft voor gestemd”, maakt ondernemingsvoorzitter Jean Wouters de balans op. Eenzelfde percentage is akkoord met het bereikte principeakkoord (nieuwe arbeidsvoorwaarden) tussen vakbonden en VDL-directie.

Vier werkdagen

Concreet betekent dit dat de medewerkers aan de productieband en daaraan gerelateerde afdelingen, binnenkort diensten gaan draaien van 9,5 uur (effectieve werktijd 8 uur en 3 kwartier). Dit jaar gaan ze vier dagen werken in plaats van vijf, met behoud van het volledig salaris. Moeten ze in opdracht van de werkgever toch een keer extra opdraven, dan krijgen ze daarvoor een flinke toeslag.

De werkweek bij VDL Nedcar wordt volgend jaar met de zaterdag erbij, uitgebreid naar zes dagen. De medewerkers werken ook dan vier dagen van 9,5 uur. Dat betekent wel dat ze in principe zo’n 17 keer op een zaterdag aan de bak moeten.

Uitbreiding

Om elke dag voldoende personeel aan de band te hebben, wordt het medewerkersbestand met 380 mensen uitgebreid.

De leden van de vakbond hebben zich in ruime meerderheid uitgesproken vóór het principeakkoord dat is gesloten met de directie van VDL Nedcar. Voor vast personeel gelden bijvoorbeeld hogere overwerktoeslagen, ook krijgt men meer vrije dagen. Uitzendkrachten krijgen dezelfde rechten. Afspraak is bovendien dat 1400 van hen een vaste aanstelling krijgen: 80 per maand, zeventien maanden lang plus nog eens veertig in de achttiende maand.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer