Er is veel protest van omwonenden tegen de nieuwe hoogspanningslijn
Foto: Levi Verbauwhede

Tracé van nieuwe hoogspanningslijn 'Ventilus' definitief vastgelegd, protestgroepen trekken meteen naar Raad van State

De Vlaamse regering heeft het tracé van de nieuwe hoogspanningslijn 'Ventilus' definitief vastgelegd. Ventilus wordt de 85 kilometer lange nieuwe hoogspanningslijn die elektriciteit van de toekomstige nieuwe windmolenparken op zee naar het binnenland moet brengen. Protestgroepen zijn niet blij met die beslissing en trekken naar de Raad van State.

De Vlaamse regering stelde in juli vorig jaar het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) voorlopig vast. Daarna volgde een openbaar onderzoek, dat tot oktober liep. Dat leverde 3.550 reacties op.

De regering besloot begin dit jaar om geen fundamentele wijzigingen aan te brengen na het onderzoek. Het dossier vertrok daarna naar de Raad van State en werd nu definitief goedgekeurd.

Juridische procedures opstarten

Veel buurtbewoners die onder of langs het tracé zullen wonen, verzetten zich al lange tijd tegen de komst van de hoogspanningslijn. "De juridische procedures kunnen nu pas starten, na de goedkeuring van het GRUP Ventilus. Dat is ook wat we van plan zijn bij de Raad van State", zegt Lieven Vandamme, van één van de burgerorganisaties.

"We zijn al een tijdje bezig met de voorbereiding van dit dossier. Wij trouwens niet alleen, ook andere actiegroepen en gemeentes. Onze advocaten staan klaar om de procedure nu heel snel op te starten."

"De Raad van State heeft nu enkel een advies gegeven over de vorm van het dossier, maar nog niet over de inhoud. Wij gaan nu aantonen dat er inhoudelijke problemen zijn en dat de Vlaamse regering niet de juiste maatregelen genomen heeft om de bevolking te beschermen."

"In het tracé is een klein stukje wisselstroom ondergronds voorzien. Volgens ons is de optie van gelijkstroom niet voldoende onderzocht. Daarbij zijn geen gezondheidsrisico's én dan kan het tracé volledig onder de grond", aldus Vandamme.

Wat is Ventilus?

Ventilus is een hoogspanningslijn die dwars door West-Vlaanderen moet komen. Die moet de groene stroom van de vele windmolens op zee naar het binnenland brengen en de bevoorradingszekerheid in de provincie verzekeren.

Een groot deel van Ventilus zal via bestaande hoogspanningslijnen verlopen, die daarvoor versterkt worden. Maar er moeten ook nieuwe bovengrondse lijnen bijkomen. Over een korte afstand van enkele kilometers kan Ventilus ondergronds.

Veel bewoners die in de buurt van de geplande bovengrondse lijnen wonen, voeren al sinds de aankondiging protest tegen Ventilus. Ze vrezen een mogelijk negatief effect van de magnetische straling op de gezondheid.

Zij pleiten voor een volledig ondergrondse Ventiluslijn, om de impact zo klein mogelijk te houden, maar onderzoek heeft uitgewezen dat dit technisch (nog) niet mogelijk is. De Vlaamse regering besliste daarom eerder al dat het grootste deel van Ventilus bovengronds zou gaan.

Meest gelezen