Illustratiebeeld  in het stemlokaal.
Volledig scherm
PREMIUM
Illustratiebeeld in het stemlokaal. © Photo News

ANALYSE. Door alle verwarring over stemplicht bij 16- en 17-jarigen, zullen nog nooit zo weinig mensen gaan stemmen in juni

“Het Grondwettelijk Hof oordeelde deze week dat ook voor 16- en 17-jarigen de opkomstplicht geldt”, schrijft politiek analist Carl Devos. “Waarom die jongeren zich enkel over de Europese en niet over de federale, Vlaamse of lokale politiek mogen uitspreken, blijft onduidelijk. Wat moeten jonge kiezers denken van dit circus rond hun eerste verkiezingsdeelname?”

28 reacties

  • roger vandezande

    1 maand geleden
    Ik moet gaan stemmen, maar het kost me geld, dus een reden om niet te gaan.
  • erwin Veltjen

    1 maand geleden
    door de de jongeren verpicht te laten stemmen zij die niet bezig zijn met de politiek hopen de trados extra stemmen binnen te halen tegen rechts ipv het probleem van de verzuring aan te pakken wakkeren ze het nog onbewust aan kijk naar de peilingen
  • paul priau

    1 maand geleden
    Het wordt met de dag beter. Ook kinderen die nauwelijks hun pamper ontgroeid zijn hebben nu stemplicht. Waar zijn die wanhopige politici mee bezig?
  • Kurt Steemans

    1 maand geleden
    Waarom zou ik nog stemmen? Er zijn er nu minister die niet eens verkiesbaar waren.
  • john Willaert

    1 maand geleden
    Ga stemmen maar kom achteraf niet klagen over de politiek
  1. KIJK. Aïsha en Maryam moesten vluchten uit Gaza:
“Ik was doodsbang toen een bom naast ons ontplofte”

    KIJK. Aïsha en Maryam moesten vluchten uit Gaza: “Ik was doodsbang toen een bom naast ons ontplofte”

    Aïsha en Maryam groeiden op in België, maar verhuisden in 2022 naar Gaza om voor hun grootouders te zorgen. Een jaar later breekt er de oorlog uit. “Wij zijn te voet van het noorden naar het zuiden moeten vluchten. Het was zo onveilig dat we in twee verschillende huizen moesten schuilen”, getuigt Aïsha aan VTM NIEUWS-journalist Jonas Lips. De zussen maken bombardementen en schietpartijen mee. Onderweg verliezen ze ook hun tante
  2. Foute medicatie of gestikt in muntstukje? Na tien jaar enkel ‘gebroken partijen’ in zaak rond dood van Maria Blanco (70): “Ik durf niets meer te verklaren”
    PREMIUM

    Foute medicatie of gestikt in muntstukje? Na tien jaar enkel ‘gebroken partijen’ in zaak rond dood van Maria Blanco (70): “Ik durf niets meer te verklaren”

    Twee gerenommeerde wetsartsen en een ervaren toxicoloog konden in november vorig jaar geen eensluidende conclusie voorleggen over de doodsoorzaak van Maria Blanco (70), die in juni 2014 in het ziekenhuis overleed. Het parket vordert een celstraf van zes jaar voor verpleegkundige S.R. (43), die de patiënte de foute pijnmedicatie zou toegediend hebben. Maar volgens haar advocaat Bert Partoens stikte Maria in een muntstuk van 20 eurocent dat diep in haar keel zat. In de rechtbank verschenen vandaag enkel ‘gebroken partijen’. “Dat we hier na tien jaar allemaal staan, is een schande voor justitie.”
    Genk, Tongeren