Piloten Brussels Airlines staken volgende week vier dagen na mislukking ultiem overleg

© REUTERS

De pilotenstaking bij Brussels Airlines gaat wel degelijk door. Een nieuwe onderhandeling tussen de vakbonden en de luchtvaartmaatschappij leverde vrijdag geen akkoord op. De piloten willen meer loon en betere uurroosters. De staking zal plaatsvinden van 27 tot en met 30 maart, meldt de luchtvaartmaatschappij.

Bron: Belga

Er is al langer sociale onrust bij Brussels Airlines. Bonden en directie onderhandelen over de loon- en arbeidsvoorwaarden voor de piloten. De werknemers, die tijdens de coronacrisis fors inleverden om het bedrijf overeind te houden, willen opslag nu de luchtvaartmaatschappij weer winstgevend is.

Daarover werd bijna een akkoord bereikt, maar woensdag liep het in extremis nog fout. Ook vrijdag raakten de sociale partners het niet eens. Eerder deze week werd wel een akkoord bereikt over een betere verloning van het cabinepersoneel (de stewards en stewardessen).

Als gevolg gaan de piloten volgende week staken. Brussels Airlines wil zo snel mogelijk communiceren over de impact. “We zullen nu de impact van deze staking op ons vluchtschema bestuderen en onze passagiers zo snel mogelijk informeren. We verontschuldigen ons voor het ongemak en onze collega’s gaan er alles aan doen om iedereen zo snel mogelijk op hun bestemming te krijgen”, aldus de luchtvaartmaatschappij.

Vlucht omboeken of geld terug

Zodra beslist is welke vluchten geannuleerd worden, krijgen de getroffen reizigers een mailtje (en mogelijk ook een sms) met daarin twee opties: omboeken naar een andere vlucht of hun geld terugvragen.

Er lag woensdag naar verluidt zo goed als een akkoord op tafel over hogere lonen voor de piloten, maar in extremis liepen de onderhandelingen toch nog spaak. Volgens de vakbonden kwam de directie helemaal op het einde nog met extra voorwaarden die voor de piloten onaanvaardbaar waren. “Woordbreuk”, klonk het bijvoorbeeld bij de christelijke vakbond ACV Puls. “Er was een voorakkoord, maar dan wilde de werkgever nieuwe voorwaarden toevoegen.”

Concreet zou de directie in ruil voor de hogere lonen gevraagd hebben dat de piloten op de lange afstand even vaak zouden vliegen als in een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) is afgesproken. In de praktijk vliegen zij momenteel minder vaak, zo valt te horen.

OPROEP Ben jij van plan om van 27 tot en met 30 maart met Brussels Airlines te vliegen en wil je daarover vertellen? Mail naar oproep@nieuwsblad.be.

Compensatie tot 600 euro

Als je vlucht geschrapt wordt omwille van een staking heb je sowieso recht op uitleg en informatie, zegt Laura Clays van consumentenorganisatie Testaankoop. “Je krijgt dan een mail om te zeggen dat je vlucht niet doorgaat. Belangrijk is om te wachten op die mail en niet zelf te annuleren, want anders ben je je rechten kwijt.”

Daarnaast heb je ook het recht op een keuze tussen een alternatieve vlucht of een terugbetaling. “En die terugbetaling geldt ook voor je terugvlucht als je de alternatieve heenvlucht niet wil doen en je niet op een andere manier naar je geplande bestemming gaat. Voor mensen die hier vastzitten omdat de geannuleerde vlucht hun terugvlucht was, geldt ook het recht op eten en overnachting.”

Afhankelijk van de afstand van je vlucht heb je ook nog recht op een extra compensatie van 250, 400 of 600 euro. “Dat geldt niet in het geval van overmacht, maar een staking van het eigen personeel geldt niet als overmacht”, zegt Clays. “En zo’n compensatie moet ook niet uitbetaald worden als de annulatie minstens twee weken op voorhand gebeurt, maar dat is hier dus niet het geval.”

De kosten van je hotel of een eventuele huurauto terugkrijgen is dan weer niet gegarandeerd. “Je kan dat altijd proberen, maar in principe wordt dat niet gedaan”, besluit Clays. “Daarvoor dient die extra compensatie al.”

 (wver)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen